Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru
Persoanele care se confruntă cu tulburări mentale e bine să facă diferența dintre psiholog și psihiatru pentru a știi cui să se adreseze atunci când au nevoie. Din păcate, multe persoane fac confuzii între cele două profesii și ajung să-și îngreuneze procesul de vindecare, sau, din contră, să-l înrăutățească.
Atât psihologul cât și psihiatru au ca și obiectiv îmbunătățirea stării mentale a pacientului, a relațiilor cu celor din jur precum și creșterea calității vieții. Deși obiectivele celor două profesii se suprapun e necesar să știm în ce situații e necesar să ne adresăm unui psiholog și când unui psihiatru și care e diferența dintre cele două. Asta deoarece psiholog și psihiatru nu înseamnă același lucru.
1. Educația
Psihiatrul urmează cursurile unei univesități de medicină, fac un rezidențiat, iar ca și calificare sunt doctori specializați în psihiatrie. Cel mai adesea, psihiatrii prescriu medicamente și fac controale periodic. Unii pot face chiar și scurte ședinte de terapie. Lucrează în spitale, ambulatorii, clinici, centre medicale, centre universitare medicale s.a.
Psihologii urmează o facultate de psihologie (3 ani) urmând mai apoi să parcurgă un program de masterat (2 ani). După finalizarea acestuia, în funcție de specializare, urmează o perioadă de supervizare în cadrul unei asociații (un an pentru consiliere psihologică, un an pentru psiholog clinician, doi ani pentru psihoterapie). Pe psihologi îi întâlnești cel mai adesea în cabinetele individuale de psihologie, dar și în clinici, spitale, centre medicale, școli, firme s.a.
2. Când mergem la psihiatru?
E recomandat să ne adresăm unui medic psihiatru atunci când suferim de schizofrenie (ex. auzim voci, avem vedenii), atunci când considerăm că viața noastră sau a celorlalți este pusă în primejdie, în cazul tulburărilor bipolare, depresiei severe, anxietate severă, deficit sever de atenție s.a. Atunci când nu mai suntem funcționali din punct de vedere cognitiv, motor, atențional, comportamental - tot medicul psihiatru poate ajuta.
Psihiatrul face o evaluare clinică, aplică anumite teste (unde e cazul) și prescrie medicamente.
3. Când mergem la psiholog?
Atât pentru tulburările mentale (care nu pun viața noastră și a celorlați în pericol), cât și pentru tulburări de personalitate ne putem adresa unui psiholog. De asemenea, pentru probleme legate de muncă, pentru probleme de cuplu, familie, pentru îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur cât și a vieții personale, pentru dezvoltarea personală, profesională și multe alte lucruri legate de viața individuală - psihologul este cel mai în măsură să ajute în aceste situații.
Mai multe despre psihoterapie, accesează link-ul ce este psihoterapia si cand sa ne adresam unui psiholog
4. Psihologul și psihiatru, în colaborare
Pentru sănătatea pacienților, ar trebui să existe o bună colaborare între psiholog și psihiatru. Psihologul trebuie să cunoască medicamentația pe care pacientul o urmează (dacă e cazul) dozele pe care le iași precum și efectele adverse. Acolo unde este cazul, psihologul îndrumă pacientul spre un medic psihiatru pentru medicamentație. De asemenea, psihiatru ar trebui să îndrume pacientul pentru psihoterapie.
5. Medicamentația
Doar medicii psihiatrii pot prescrie medicamente, nu și psihologii. Medicamentația ar trebui prescrisă doar în cazul tulburărilor mentale severe acolo unde psihoterapia nu poate funcționa din cauza că starea pacientului este grav afectată. Spunem asta doarece fiecare medicament destinat să îmbunătățească starea mentala poate avea și efecte adverse: creștere în greutate, stări de greața, oboseală, dureri de cap s.a.
Traumele emoționale, problemele din copilările, fricile, modul de gândire, rezolvarea problemelor, descoperirea sinelui și a scopului în viața, stările depresive, tulburările de personalitate și multe alte situații și tulburări mentale nu pot fi rezolvate cu ajutorul medicamentelor. Oricât de mult ne-ar plăcea să credem acest lucru, din păcate nu poate fi adevărat.
6. Psihoeducația în România
Din păcate, psihoeducația în România încă mai are multe lipsuri. Mergem la medici cardiologi când de fapt am suferit un atac de panică, mergem la medicii psihiatri pentru tulburări mentale ușoare și începem să luăm medicamente fără a cunoaște și reacțiile adverse a acestora sau fără a știi cât mai exact de ce le luăm, și, cel mai grav... ne cumpărăm singuri medicamente (de acolo de unde se poate) care să ne scadă depresia, anxietate, stresul sau altele.
Luăm pastile, după pastile fără să avem minime cunoștințe legate de tot ceea ce fac ele și trăind cu impresia că viața o să ne fie îmbunătățită. Trist și nimic mai greșit! Îmi doresc ca fiecare dintre noi, atunci când are nevoie de ajutor medical specializat să ia o decizie de vindecare cât mai bine informată.
Sursa foto: mindler
Comments