Ce este psihoterapia si cand trebuie sa apelam la un psiholog?

Psihoterapia este un proces de recuperare psihologica, care se intinde pe parcursul mai multor sedinte si in care autorul principal este pacientul. Ajungem la un moment in viata cand nu mai suntem multumiti de ceea ce facem, de cum ne comportam, de cum relationam cu cei din jur si avem nevoie sa facem schimbari. Ajunsi in acest pas, e cel mai important sa cerem ajutorul unui specialist. 

   Psihologia este un domeniu care tine de sanatatea noastra mentala! Asa cum ne prezentam la medic in momentul in care simtim anumite dureri sau discomfort in corp, asa trebuie sa ne prezentam si la psiholog atunci cand simtim ca nu mai facem fata problemelor mentale cu care ne confruntam. De cele mai multe ori ne negam problema si ne spunem ca nu este atat de grav, ca nu e necesar sa ne ocupam acum de ea si ca mai poate astepta. Poate ne spunem ca o sa treaca de la sine si ca daca se agraveaza cu siguranta ai sa ceri ajutor. Singura problema e ca, cu atat incercam mai mult sa amanam rezolvarea tulburarii psihologice cu atat ea se dezvolta tot mai mult.

   Ca sa intelegem si mai bine ce inseamna de fapt psihoterapia, propun sa ne imaginam ca ne-am luxat mana, spre exemplu, si ca e nevoie sa mergem la doctor. Odata ajunsi acolo, ni se fac analize medicale pentru a vedea exact care este problema medicala si ce tratament e nevoie sa fie aplicat. 

   Dupa ce am primit rezultatul medicului, si presupunand ca nu e nevoia ca mana sa fie pusa in ghips, se aplica tratamentul. Medicul iti spune, spre exemplu ‘e nevoie sa faci miscarile x,y,z de trei ori pe zi timp de 2 saptamani. Sau, trebuie sa iei pastila X de doua ori pe zi timp de doua saptamani’.

   Tratamentul pe care il urmezi, cum il faci, daca il respecti sau nu, depinde doar de tine. Doctorul iti ofera tratamentul, te cheama la control, insa efortul tu il depui.

   Asa se intampla si in psihoterapie. In faza initiala se fac investigatii pentru a indentifica problemele (pe baza interviului clinic si a chestionarelor aplicate), de unde au aparut si ce se poate face. Impreuna cu psihologul se stabilesc numarul de sedinte aproximative, durata sedintelor, tariful s.a.

Nu e o rusine sa mergem la psiholog!

   Inca traim vremuri in care punem accent pe ceea ce spune vecinul despre noi, sora, parintele s.a. Inca traim cu impresia ca daca cerem ajutor psihologic asta inseamna ca sunt slab, ca nu imi pot rezolva singur/a problemele, ca este o rusine, ca ar trebui sa le rezolvi singur/a s.a. Total neadevarat! Daca iti luxezi mana nu mergi la doctor? Alegi sa te vindeci singur? Raspunsul este NU, cu siguranta. Si atunci, de ce in cazul serviciilor psihologice lucrurile nu pot sta la fel?

Cand e nevoie sa apelam la ajutor de specialitate?

Cu cat o problema mentala este identificata intr-o etapa initiala, cu atat si vindecarea ei poate avea un parcurs mai rapid. La fel se intampla si cu alte boli, nu doar psihologice. Asadar, recomand cererea ajutorului de specialitate la cea mai mica observatie ca ceva nu este in regula cu tine, ca nu mai faci fata singur problemelor cu care te confrunti, ca iti doresti o schimbare si nu stii de unde sa incepi, ca iti doresti cresterea calitatii vietii tale si imbunatatirea ei, ca simti o stare depresiva de mai mult timp sau ingrijorari care nu au legatura cu realitatea. Indiferent de problema cu care te confrunti, cere ajutor de specializat. Chiar daca urmezi doar un numar limitat de sedinte, tot simti ca ai facut ceva pentru tine.

Sunt alaturi de tine - in aceasta perioada online: video, telefon sau chat. Nu ezita sa ma contactezi! Mă găsești pe Facebook (Leder Andreea, psiholog cognitiv comportamental), telefon 0740386688, WhatsApp, mailpsiholog.andreealeder@gmail.com.

sursa foto: www.vectorstock.com

Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!