Barierele care ne opresc să mergem la psiholog! Cum să le depășim pentru o viață mai bună

Psihologul te poate ajuta în multe probleme personale pe care tu le ai: să-ți vindeci o tulburare mentală, o rană veche care îți blochează activitățile actuale, problemele emoționale, să iei mai ușor decizii și să-ți rezolvi problemele, să-ți îmbunătățești relațiile cu cei din jur și, cel mai important, să-ți îmbunătățești relația cu tine însuți. Însă, pâna a ajunge în cabinetul unui psihoterapeut, întâmpini mai multe bariere. O să vedem în acest articol care sunt aceste bariere și cum poți face să le depășești.

   Din păcate, în România, încă mai domnește gândirea de tipul: “dacă merg la psiholog înseamnă că sunt nebun”, “înseamnă că sunt slab și că nu-mi pot rezolva singur problemele”, “dacă o să mă vadă vecina că mă duc la psiholog? Ce o să creadă despre mine?”. Însă, în combaterea acestor percepții s-au făcut pași uriași în ultimii zeci de ani și o să mai fie făcuți în continuare. Dacă e să ne uităm la alte tări, mersul la psihologul e ca și mersul la medic. Adică, e ceva normal! Nu există niciun fel de rușine sau stigmatizare. Am încredere, ca și un membru al societății în care trăim, că aici o să ajungem și noi în următorii ani.

   E absolut nevoie să înțelegem faptul că o problema mentală îți afectează viața de zi cu zi. Te face să nu mai ai relații bune cu cei din jurul tău, să nu te simți bine în propria piele, să nu performezi la locul de muncă, să-ți dorești sa fii singur, să-ți fie frică să încerci lucruri noi, să nu mai ai energie, poftă de viață s.a. Unele lucruri chiar nu le mai poți rezolva singur. Ai nevoie de cineva care să te înțeleagă, să te asculte, să rezoneze cu gândurile și sentimentele tale, să te ajute în a depăși mai ușor situația și să găsiți soluții împreună.

   Pentru a înțelege și mai bine această situație, să presupunem că ai mers la schi, ai căzut și ți-ai rupt piciorul. Ce faci în această situatie? Orice om normal ar merge la spital unde e preluat de un doctor. Doctorul investigează problema medicală, face analize îți pune piciorul in ghips dacă este cazul și îți spune ce ai tu de făcut în continuare. Crezi că ai fii putut să faci toate aceste lucruri de unul singur?  Puțin probabil! Așa se întâmplă și în cazul unei probleme medicale de ordin mental. Puțin probabil să-ți poți vindeca de unul singur o tulburare mentală. Nu zicem că este imposibil (asta depinde de tipul tulburării și de severitatea ei), doar că este mult mai greu să lupți de unul singur, perioada de timp este îndelungată, iar șansele ca boala să se reinstaleze sunt extrem de mari.

   Să prespunem că până aici sunteți de acord cu mine și că ați conștientizat faptul că este important să ne programăm la o ședintă de psihoterapie. Însă, între a conștientiza și a face acțiunea respectivă, stau anumite bariere pe care le întâmpinați. Vom vedea care sunt acestea.

Bariele care te împiedică să mergi la psiholog

   Conform datelor științifice colectate până în acest moment, una dintre barierele pe care individul le întâmpină atunci când vine vorba de a merge la psiholog e: percepția redusă a nevoii de tratament (50%, Prins și colab., 2008). Mai exact, persoana care întâmpină o astfel de barieră își poate spune: “eu nu am nimic. Simt că am probleme, că viața mea nu merge într-o direcție bună, că nu mă simt bine eu cu mine însumi, dar cu toate acestea n-am nimic. O să treacă de la sine. Nu am nevoie de niciun tratament”. Așadar, acest tip de persoană conștientizează că are probleme, dar cu toate acestea nu vrea să facă nimic pentru a-și îmbunătății viața. Trăiește în aceeași nefericire pentru simplu fapt că are o percepție redusă în ceea ce privește nevoia de tratament.

   O altă barieră este “dorința de a ne rezolva singuri problemele (40% - 65%, Andrade și colab., 2014). De multe ori considerăm că ne rezolvam singuri problemele, că nu avem nevoie de nimeni și de nimic. Considerăm că toată lumea are probleme și că se vor rezolva ele în cele din urmă. Doar că unele se pot croniciza cu timpul și să se transforme în anumite tulburări. Bineînțeles că unele probleme pot fi rezolvate fără ajutor. Însă pentru unele, acolo unde există riscul să se instaleze o tulburare mentală, dacă nu s-a instalat deja, e mai dificil. Tocmai din acest motiv îndrumăm deplasarea la un specialist pentru a se face investigații mai amănunțite.

   Alte bariere pe care le întâmpinăm sunt: stigmatizarea  - stigmatizarea în societate încă mai există. Va mai exista, din nefericire, mulți ani de acum înainte, însă trebuie să învățăm să ne axăm atenția mai mult pe ceea ce gândim noi despre noi înșine și nu pe ceea ce gândesc alții despre noi; lipsa de informații – nu știm care este funcția unui psiholog, cu ce ne poate ajuta acesta. Nu cunoaștem date științifice care ne arată că un anumit tratament chiar funcționează; oamenii nu sunt pregătiți de schimbare – majoritatea persoanelor simt o reticiență atunci când vine vorba de schimbare, de lucruri noi, de renunțare la anumite persoane toxice din viața lor, spre exemplu. Asta deoarece nu știu ce îi așteaptă în viitor și ce vor face cu ceea ce îi așteaptă; costuri legate de finanțe, timp, oportunități pierdute – unii consideră că ședințele sunt prea scumpe și nu își permit. Însă, la acest capitol recomandarea mea este ca aceste plăți să fie privite ca o investiție și nu ca o pe un chin. Banii investiți se vor întoarce către dumneavoastră fie sub forma altor venituri financiare fie prin faptul că v-ați îmbunătățit viața. Un alt cost este cel legat de timp. Poate te gândești că îți ia prea mult timp până să ajungi la cabinetul psihologului. Și această barieră poate fi combătută: trebuie luată în calcul și varianta online. Datele din cercetare ne arată faptul că nu există diferențe între terapia clasică (cea in cabinet) și terapia online.

   Dacă mai întâmpini și alte bariere legate de deplasarea la un psihoterapeut poți să-mi scrii pentru a găsi împreună o soluție. Ma găsești pe mail: psiholog.andreealeder@gmail.com // facebook: Leder Andreea - Psiholog, Psihoterapeut Cognitiv Comportamental // Tel și Whats App: 0740386688.

Cu drag,
Psiholog și Psihoterapeut Andreea LEDER

Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!