NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!

 


   Emoțiile! Cu cât fugim mai mult de ele cu atât o să ne ajungă mai mult din urmă și o să ne ‘lovească’ atunci când o să ne fie lumea mai dragă. Oricât de mult am vrea să trăim cu iluzia că noi ne putem controla emoțiile, am o veste proastă: nu putem face acest lucru. Încercăm să le evităm, dar asta nu înseamnă că putem să le și controlăm. Pentru a ne vindeca rănile trecutului și cele ale prezentului e necesar să ne permitem să trăim, să simțim emoțiile oricât de inconfortabil și dureros ar fi.

PROGRAMEAZĂ-TE pentru o ședintă de psihoterapie accesând link-ul programeaza-te

   Zilnic avem anumite stări în funcție de evenimentele pe care le trăim, de relațiile cu cei din jur pe care le avem, de cum ne simțim noi, de gândurile pe care le avem în minte... Câteodată putem fi cuprinși de sentimente de tristețe, câteodată de sentimente de vinovație, putem avea stări depresive sau să simțim că tot ceea ce facem nu are sens.

   În același timp, în anuminte momente ale zilei putem să ne simțim fericiți, energici, iubitori sau să experimentăm alte emoții pozitive. Toate aceste stări sunt prezentate într-o metofora (n.r. vezi video de mai jos) și transmite idea că trebuie să luăm fiecare sentiment ca pe un musafir, care vine, ne vizitează  iar la un moment dat ne părăsește. 

   Acest musafir este numit “oaspete neașteptat”, adică, câteodată ne poate lua prin surprindere, câteodată e nepoftit, nu avem starea necesară pentru a-l primi, dar, cu toate acestea ne invadează spațiul intim. Trebuie să luăm această starea așa cum este, să ne gândim că la un moment dat va pleca sau că vrea sa ne transmită un mesaj. Făcând referire la stările negative, spre exemplu depresia, poate ne transmite mesajul că ceea ce facem cu viața noastră nu e bine, că trebuie să ne regândim traictoria vieții, că trebuie să schimbăm ceva...

   Cu toții avem zile mai bune și zile mai puțin bune. În unele dimineți poate abia îți vine să te ridici din pat, în altele ai multă energie, te simți împlinit, fericit și crezi că poți realiza orice.

   Emoțiile de intensitate ridicată, indiferent dacă sunt pozitive sau negative, nu sunt întodeauna benefice tocmai din acest motiv nici nu trebuie să luam o decizie când ne aflăm sub influența lor. Putem spune chiar că “rațiunea devine sluga emoțiilor”.

   Acum ne vom îndrepta puțin atenția pe stările depresive, pe stările de tristețe, de frică, pe stările anxioase. Câteodată poți simți stări de tristețe din cauză că ceva nu merge bine, că ai aflat o veste proastă, sau, pur și simplu aceasta este starea pe care o ai în momentul respectiv.

   La fel poți să simți o stare de anxietate, de frică, care parcă nu te lasă să ieși din casă, nu te lasă să interactionezi cu noul coleg venit la munca, care iți dă o stare de vag, de irealitate, iar lista poate continua. Trebuie sa înțelegem că așa cum știm că atunci când plouă, la un moment dat aceasta tot se va opri și va ieși soarele pe cer. Așa se întâmplă și cu stările noastre negative sau cu gândurile pe care le avem. Ele vin și pleacă.. vin și pleacă… 

   Pentru o înțelegere și mai acurată putem să facem apel la metafora următoare: noi suntem ca o casă, o casă în care intra câteodată musafiri nepoftiți, musafiri pe care nu îi vrem să-i vedem, pe care poate nu ii suportăm sau pe care am vrea să-i dăm pe ușă afară. Cu toate că avem aceste sentimente, tratăm musafirul pe cât de bine putem pentru că suntem conștienți de faptul că el nu o să rămână la noi o veșnicie și că o să vină momentul în care el va pleca. Așa se întâmplă și cu sentimentele noastre! 

   De asemenea, unele stări negative, de depresie spre exemplu, poate au un mesaj pe care vor să ni-l transmită! Poate, vrea sa ne spună: “ia o pauză de la ceea ce faci! Ia o pauză de la viața pe care o ai în acest moment, analizează, cântărește lucrurile și vezi dacă e bine. Poate nu ești pe drumul pe care ți-l dorești! Poate în acest moment poți schimba lucrurile, îți poți schimba viața, sau, măcar poți încerca să faci acest lucru”.

   Nu trebuie privite cu ură, repercusiuni sau reprimate toate aceste sentimente negative. Poate ne putem folosi de ele într-un sens bun.


Lupta cu tulburările psihologice cu trebuie dusă de unul singur!!! Lasă-mă să te ajut! PROGRAMEAZĂ-TE pentru o ședintă de psihoterapie accesând link-ul programeaza-te

Foto:




















Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice