Minte linistita si sanatoasa? Nimic mai simplu daca urmezi cateva sfaturi – Partea I



   E destul de dificil in zilele noastre sa-ti pastrezi o minte linistita si sanatoasa. Stresul cotidean, grijile de zi cu zi, dorinta de a avea cat mai mult si stima de sine scazuta sunt doar cateva dintre elementele care ne impiedica sa fim calmi si linistiti.

   Insa, exista cateva obiceiuri simple si la indemana oricui care ne ajuta sa avem o minte sanatoasa si linistita, iar in randurile care urmeaza o sa le prezentam si detaliem.
   Nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni ca ne aflam in era vitezei, in era in care rutina zilnica ocupa loc de cinste, in era in care gandurile au luat-o cu totul razna si iti este imposibil sa le stapanesti, in era in care…ai uitat complet de tine si de persoana ta.

   A venit vremea sa spunem stop acestei nebuni si sa urmam cateva sfaturi simple recomandate de catre specialisti in ceea ce priveste o minte linistita si sanatoasa.

   Beneficiile unei minti sanatoase sunt numeroase, iar printre acestea putem enumera: concentarea la un singur lucru, stare de bine, energie, fericire, stare de liniste si pace, organizare, combaterea stresului s.a.

10 pasi simpli pentru a avea o minte sanatoasa

   Cercetarile specialistilor, precum si a medicilor neurologi, se indreapta din ce in ce mai mult spre subiecte care studiaza starea de bine, linistea si pacea interioara. Acestia ne ofera cateva sfaturi in ceea ce priveste dobandirea unei minti sanatoase.

1      1.      Mananca sanatos

“O minte sanatoasa sta intr-un corp sanatos”. Alimentatia zilnica ne conduce starea de bine mai mult decat ne putem imagina.  Este extreme de important sa avem o alimentatie sanatoasa si echilibrata, sa consumam trei mese principale pe zi si sa ne hidratam corespunzator. La fel de importanta este cantitatea de alimente ingerate la fiecare masa. Specialistii ne sfatuiesc sa nu exageram cu mancarea si sa consumam alimente in portii normale.

2      2.      Ai grija la consumul de bauturi

Daca ne simtim storsi de energie, consumam cofeina in cantitati mari. Daca ne simtim anxiosi, tristi, singuri, consumam alcool pentru a ne da o stare de bine si curaj. Doar ca toate starile “de bine” sunt oferite pe termen scurt, iar pe termen lung pot avea un impact major asupra noastra. Specialistii trag un sistem de alarma in privinta bauturilor pe care le consumam si ne indeamna sa fim mai atenti in aceasta privinta. Ei recomanda consumul a doua pahare de vin pe zi pentru barbati, respectiv un pahar pentru femei, si sa nu mai fie consumata cafea seara dupa ora 7.

3      3.      Fa cateva exercitii fizice

Nu exista persoana care studiaza starea de bine si starea de sanatate care sa nu indemne practicarea exercitiilor fizice. Bineinteles ca este recomandat sa mergem la sala de cateva ori pe saptamana pentru a face sport. Insa, daca nu ai aceasta posibilitate, miscare se poate face si in alte moduri: plimbari, mersul cu bicicleta, mersul pe jos la locul de munca, sau, de ce nu, punerea muschilor in miscare atunci cand faci curatenie in casa.

4      4.      Vorbeste cu cei apropiati

In zilele noastre, cu tehnologia la care avem acces, este foarte simplu sa intram in contact cu cei dragi pentru a-i intreba cum sunt, cum se simt sau pentru a le comunica despre sentimentele noastre, despre problemele cu care ne confruntam zi de zi. Relatiile interpersonale sunt importante pentru a avea o minte sanatoasa. Ne ajuta sa realizam ca nu suntem singuri, ca suntem importanti pentru cei din jur si ca atunci cand ne simtim tristi sau anxiosi avem la cine apela pentru a ne ajuta in aceasta privinta.

5      5.      Iesi din rutina zilnica

De cele mai multe ori suntem coplesiti de faptul ca facem acelasi lucru zilnic: casa-munca- casa-munca. Ne simtim robotizati, simtim ca nu mai avem timp de noi, de prieteni, ca nu mai avem viata sociala intr-un cuvant. Cateodata trebuie sa ma iesim “din peisaj” pentru confortul nostru zilnic. Incearca sa mergi la munca pe un alt drum sau pe jos daca iti permite timpul, fa-ti timp la sfarsit de saptamana sa petreci o zi sau cateva ore macar in natura, sau la o piscina, mergi cu bicleta, viziteaza un prieten vechi s.a. Incearca sa practici un lucru care te face sa iesi din zona ta de confort si care iti da o stare de bine. Sunt lucruri marunte dar care fac asa de mult bine mintii noastre si corpului nostru implicit.

Urmatorii cinci pasi in dobandirea unei minti sanatoase ii gasesti AICI


Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!