Pâinea noastră cea de toate zilele...

Pâinea se regăseşte în casele fiecăruia dintre noi, la orice masă, indiferent că este ea albă, neagră, cu tărâţe sau de alt tip. Trist este faptul că ea este cumpărată din comerţ unde habar nu ai câţi aditivi, coloranţii sau ce fel de produse s-au folosit pentru prepararea ei. Totodată habar nu ai din ce mâini e făcută. Aşa, că vă mi-am propus să vă prezint mai multe reţete de pâine pe care le poţi prepara în casă, simplu şi care garantat vor fi mult mai gustoase şi mai sănătoase decât cele pe care le cumperi din magazinul de la colţul blocului.




Pâine cu tărâţe şi seminţe de floarea soarelui

Ingrediente:

500 grame făină albă
4 linguri de tărâţe
25 grame drojdie verde (sau 1 plic drojdie uscată)
350 ml apă călduţă
1 linguriţă sare
2 linguri miez de floarea soarelui
2 linguri ulei de măsline
2 lingurinţe de seminţe de susan

Mod de preparare: Adăugăm toată cantitatea de fâina, tărâţele, drojdia şi sarea într-un vas mare şi începem să frământân adăugând treptat apă călduţă. La final, adăugăm seminţele şi uleiul de măsline.

   De aici depinde de preferinţele fiecăruia ce formă vrea să ia pâinea. Fie o poate adăugat în tăvi dreptunghiulare, pereţii acesteia ungându-i cu ulei, fie o face rotundă. De remarcat este faptul că indiferent de forma pe care o vei alege, va trebui să o laşi în tăvi la crescut cam 40-50 de minute. Se va vedea cu ochiul liber când aluatul a crescut. Înainte de a o băga în cuptor putem presăra pe deasupra seminţe de susan.

   Eu am optat pentru pâinea rotundă şi vă voi explica şi cum am făcut: după ce am terminat de frământat aluatul, am întins pe blatul de pe masă făină albă, am pus aluatul şi i-am dat o formă rotundă. Apoi l-am pus într-o tavă întinsă, l-am acoperit cu un prosop curat de bucătărie şi l-am lăsat la dospit aproximativ 40 de minute. Înainte de a introduce tava în cuptor am presărat pe deasupra seminţe de susan şi am crestat cu cuţitul făşii lungi pentru a-i da o formă şi mai interesantă (VEZI FOTO).

Pâine albă
Ingrediente:
500 gr făină albă
3 linguri de ulei
1 lingură de sare
1/2 lingură de zahăr
1 plic drojdie uscată (sau 25 grame drojdie verde)
250 ml apă

Mod de preparare: Se pune drojdia într-o cană cu 250 ml apă călduţă şi se lasă 5 minute să crească. Făina se pune într-un castron, se adaugă 1 lingură de sare, jumătate de lingură de zahăr şi 3 linguri de ulei. Apoi se adaugă cana de apă cu drojdie. Toate se frământă până aluatul se desprinde uşor de pe vas. Aluatul se lasă la crescut până se dublează ca volum (aproximativ).

   După ce a crescut se scoate pe masa pudrată cu faină, se modelează după forma pe care o vreţi, apoi când este gata de copt se pune în tava unsă cu ulei, se crestează aluatul şi se introduce în cuptorul incins în prealabil. Se lasă în cuptor, la foc mediu până se rumeneşte.

   Când o scoateti din cuptor o stropiţi cu apă, pentru a se înmuia coaja, şi o veţi înfăşura într-un prosop de bucătărie.

Pâine neagră
Ingrediente:

500 g făină neagră
300 ml apă călduţă
1 lingură ulei de măsline
1 linguriţă rasă sare
25 grame drojdie verde (sau 1 plic uscată)
un pic de făină pentru presărat pe aluat

Mod de preparare: Într-un bol mare se pune făina, apa, drojdia (drojdia se dizolvă în apă călduţă pentru a fi amestecată mai uşor) şi restul ingredientelor. Se frământă bine până aluatul are consistenţă elastică şi se tăvăleşte prin făina. 

   Se lasă la dospit cam 45 minute într-un vas învelit cu un prosop curat de bucătărie, la căldură şi ferit de curent. Se unge o tavă cu ulei de măsline şi se pune aluatul la dospit. Se mai lasă să se odihnească cam 5-10 minute. Se pune la cuptorul încalzit în prealabil şi se coace la foc mic.


   La sfârşit, ca să verificaţi dacă este gata, o înţepaţi cu o scobitoare (va intra greu deoarece coaja e crocantă). Dacă scobitoarea rămâne curată, înseamnă că pâinea e gata. Dacă scobitoarea e lipicioasă sau rămâne aluat pe ea, mai trebuie lăsată la cuptor.

Pâine cu cartof
Ingrediente:
500g faină
un cartof potrivit
2 linguriţe drojdie uscată
1 linguriţă zahăr
apă călduţă cât cuprinde
Mod de preparare: Puneţi drojdia şi zahărul într-un pahar, stingeţi-o cu apă călduţă şi lasaţi-o până începe să facă bule. Puneţi făina într-un castron încăpător, faceţi o gaură în mijloc, presăraţi un praf de sare şi răsturnati drojdia. Daţi cartoful prin răzătoare şi puneţi-l peste făină. Frământaţi aluatul şi mai adăugaţi apă cât să încorporaţi toată făina.
   Acoperiţi aluatul şi puneţi-l la loc călduţ până se dublează ca şi mărime. Când aluatul a crescut presăraţi făina pe o suprafaţă plană şi frământaţi din nou. Împărţiţi aluatul în două şi formaţi două bile egale. Crestati pâinicile cu un cuţit zimţat şi aşezaţile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Această pâine nu iese la fel de pufoasă ca pâinea normală din cauza cartofilor, dar la gust este foarte bună.



Comments

Popular posts from this blog

Vegano Life susține viața sănătoasă și este alături de tine în orice pas

Sandwish vegetarian

AFLĂ Adevărul: Te slabește cafeaua verde, sau nu?