Pâinea noastră cea de toate zilele...
Pâinea se regăseşte în casele fiecăruia dintre noi, la
orice masă, indiferent că este ea albă, neagră, cu tărâţe sau de alt tip. Trist
este faptul că ea este cumpărată din comerţ unde habar nu ai câţi aditivi,
coloranţii sau ce fel de produse s-au folosit pentru prepararea ei. Totodată
habar nu ai din ce mâini e făcută. Aşa, că vă mi-am propus să vă prezint mai
multe reţete de pâine pe care le poţi prepara în casă, simplu şi care garantat
vor fi mult mai gustoase şi mai sănătoase decât cele pe care le cumperi din
magazinul de la colţul blocului.
Pâine cu tărâţe
şi seminţe de floarea soarelui
Ingrediente:
4 linguri de tărâţe
350 ml apă călduţă
1 linguriţă sare
2 linguri miez de floarea soarelui
2 linguri ulei de măsline
2 lingurinţe de seminţe de susan
Mod de preparare: Adăugăm toată cantitatea de fâina,
tărâţele, drojdia şi sarea într-un vas mare şi începem să frământân adăugând
treptat apă călduţă. La final, adăugăm seminţele şi uleiul de măsline.
De aici depinde de preferinţele fiecăruia ce
formă vrea să ia pâinea. Fie o poate adăugat în tăvi dreptunghiulare, pereţii
acesteia ungându-i cu ulei, fie o face rotundă. De remarcat este faptul că
indiferent de forma pe care o vei alege, va trebui să o laşi în tăvi la crescut
cam 40-50 de minute. Se va vedea cu ochiul liber când aluatul a crescut.
Înainte de a o băga în cuptor putem presăra pe deasupra seminţe de susan.
Eu am optat pentru pâinea rotundă şi vă voi
explica şi cum am făcut: după ce am terminat de frământat aluatul, am
întins pe blatul de pe masă făină albă, am pus aluatul şi i-am dat o formă
rotundă. Apoi l-am pus într-o tavă întinsă, l-am acoperit cu un prosop curat de
bucătărie şi l-am lăsat la dospit aproximativ 40 de minute. Înainte de a introduce
tava în cuptor am presărat pe deasupra seminţe de susan şi am crestat cu
cuţitul făşii lungi pentru a-i da o formă şi mai interesantă (VEZI FOTO).
Pâine albă
Ingrediente:
500 gr făină
albă
3 linguri de ulei
1 lingură de sare
1/2 lingură de zahăr
1 plic drojdie uscată (sau 25
grame drojdie
verde)
250 ml apă
1 plic drojdie uscată (sau
250 ml apă
Mod de preparare: Se pune drojdia într-o cană cu 250 ml apă călduţă şi se lasă 5
minute să crească. Făina se pune într-un castron, se adaugă 1 lingură de sare,
jumătate de lingură de zahăr şi 3 linguri de ulei. Apoi se adaugă cana de apă
cu drojdie. Toate se frământă până aluatul se desprinde uşor de pe vas. Aluatul
se lasă la crescut până se dublează ca volum (aproximativ).
După ce a crescut se scoate pe masa pudrată
cu faină, se modelează după forma pe care o vreţi, apoi când este gata de copt
se pune în tava unsă cu ulei, se crestează aluatul şi se introduce în cuptorul
incins în prealabil. Se lasă în cuptor, la foc mediu până se rumeneşte.
Când o scoateti din cuptor o stropiţi cu
apă, pentru a se înmuia coaja, şi o veţi înfăşura într-un prosop de bucătărie.
Pâine neagră
Ingrediente:
300 ml apă călduţă
1 lingură ulei de măsline
1 linguriţă rasă sare
25 grame drojdie verde (sau 1 plic uscată)
un pic de făină
pentru presărat pe aluat
Se lasă la dospit cam 45 minute într-un vas învelit cu un prosop curat de bucătărie, la căldură şi ferit de curent. Se unge o tavă cu ulei de măsline şi se pune aluatul la dospit. Se mai lasă să se odihnească cam 5-10 minute. Se pune la cuptorul încalzit în prealabil şi se coace la foc mic.
Pâine cu cartof
Ingrediente:
500g faină
un cartof potrivit
2 linguriţe drojdie uscată
1 linguriţă zahăr
apă călduţă cât cuprinde
un cartof potrivit
2 linguriţe drojdie uscată
1 linguriţă zahăr
apă călduţă cât cuprinde
Mod de preparare: Puneţi drojdia şi zahărul într-un pahar, stingeţi-o
cu apă călduţă şi lasaţi-o până începe să facă bule. Puneţi făina într-un
castron încăpător, faceţi o gaură în mijloc, presăraţi un praf de sare şi răsturnati
drojdia. Daţi cartoful prin răzătoare şi puneţi-l peste făină. Frământaţi
aluatul şi mai adăugaţi apă cât să încorporaţi toată făina.
Acoperiţi aluatul şi puneţi-l la loc călduţ
până se dublează ca şi mărime. Când aluatul a crescut presăraţi făina pe o
suprafaţă plană şi frământaţi din nou. Împărţiţi aluatul în două şi formaţi două
bile egale. Crestati pâinicile cu un cuţit zimţat şi aşezaţile pe o tavă
tapetată cu hârtie de copt. Această pâine nu iese la fel de pufoasă ca pâinea
normală din cauza cartofilor, dar la gust este foarte bună.




Comments