Să înțelegem cum funcționează mintea umană și de ce suntem mai mult focusați pe negativ

Mintea umană e capabilă de a realiza multe lucruri mărețe, însă, din păcate, de cele mai multe ori gândurile negative, emoțiile negative intense, imaginile mentale neplăcute, fricile, ne stau in cale. În acest articol o să vedem, din punct de vedere evoluționist, de ce mintea noastră e focusată mai mult spre partea negativă a lucrurilor.


   Ca să înțelegem mai bine cum funcționează mintea umană, și pentru a ajunge să înțelegem de ce ne este atât de dificil să nu ne lăsăm copleșiți de gândurile și de emoțiile noastre negative, e nevoie să ne întoarcem în timp pentru a înțelege cum s-a dezvoltat creierul uman și cum strămoșii noștri au reușit să supraviețuiască și să ducă specia umană mai departe.

   În evul mediul, strămoșii nostri aveau câteva mari domeni de care să se îngrijească: adăpost, apă, hrană, reproducere și afilierea la un grup. Toate acestea cu rolul de a supraviețui. Trebuie să ne reamintim faptul că trăiau într-o lume periculoasă, în care, dacă nu erau atenți, vigilenți și precauți puteau deveni ușor hrană pentru animale. Ca să evite acest lucru, ei trebuiau să fie tot timpul atenți și pregătiți fie de lupta, fie să fugă pentru a se salva.

   Să ne imaginăm un bărbat din acele timpuri care se afla într-o pădure. La un moment dat aude un sunet, iar creierul lui deja simte pericolul și se pregătește fie de luptă fie de fugă. În mintea bărbatului încep să apară gânduri ca: ‘Poate e un urs. O să mă mănânce. O să ajung cină pentru el. Fii atent! Uită-te bine în jur! Stai alertat! Sau poate e un alt dușman, din alt clan, care vrea să te omoare. Trebuie să fii vigilent’. În acele timpuri, o astfel de gândire era absolut normală și folositoare. Deoarece pericole erau la tot pasul și exista un risc foarte ridicat de a fii ucis. Dacă în acele vremuri îți foloseai mai mult gândirea rațională și analizai situația în detaliu și stai să planifici următoarele acțiuni, puteai sa fii de mult mâncat.

   Acest timp de gândire, care în vremurile antice ne era de ajutor și care ne-a ajutat ca specia umană să supraviețuiască și să se dezvolte, astăzi nu ne mai este atât de folositoare. Nu mai e necesar să ne îngrijorăm că o să fim uciși de urși (aici mă refer în viața de zi cu zi și nu în situațiile în care mergem la munte sau locuim într-o zonă predispusă), însă găsim tot felul de situații în care avem tendința fie să luptăm, fie să fugim (prin evitare): ne îngrijorăm des despre orice lucru, catastrofăm, facem preziceri dezastroase referitoare la viitor, evităm să facem lucrurile care ne înspăimântă sau care ne crează o stare de discomfort. Sună cunoscut, nu?

   Un alt exemplu, referitor la cum s-a dezvoltat mintea umană și cum funcționează ea, constă în comportamentul strămoșilor noștri. Să presupunem că bărbatul din povestea noastră mai sus relatată, a supraviețuit atacului unui urs sau unui lup. Astfel că, e necesar ca și pe viitor să procedeze la fel. Era important să se gândească ce a făcut bine, ce l-a ajutat în situația respectivă astfel încă pe viitor să procedeze la fel. Totul pentru supraviețuire. În zilele noastre, procedăm la fel: ne tot amintim de memoriile trecute dureroase, căutăm explicații, greșeli făcute, cum era dacă procedam diferit, ne învinovățim la nesfârșit.... Ne ajută în supraviețuire, ca și în prima situație, sau mai mult ne ține în loc, ne blochează și ne crează o stare negativă? Te las să-ți răspunzi singur la întrebare.

   Asemănător e și în cazul apartenenței la un grup social. În trecut, era crucial să faci parte dintr-un grup, dintr-un clan. Era mai ușor să supraviețuiești decât dacă erai de unul singur. Și în acele vremuri, își puneau întrebarea “sunt suficient de bun?”, “merit să aparțin acestui grup?”, “ce se va întâmpla dacă o să fiu dat afară din grup?”, “lupt oare suficient de bine?”, “sunt mai arătos decât X?” s.a. La fel se întâmplă și în zilele noastre. Dorim să avem prieteni, să fim acceptați de către ei, să avem o relație de cuplu, să avem o familie călduroasă și care să ne accepte așa cum suntem. Toată lumea are momente cu stări de anxietate și în care se întreabă dacă e suntem suficient de buni, de arătos, de demn. prosper s.a. De aici provin acele fenomene prin care ajungem să ne comparăm cu ceilalți, apare frica de a fi judecați, respinși, evaluați negativ.

   Având aceste informații, ne ajută să avem o imagine de ansamblu a modului în care funcționează mintea umană. E job-ul ei să producă gânduri, să se îngrijoreze, să evalueaze, să-și reamintească imaginile neplăcute s.a. Scopul ei este de a ne proteja și de a ajuta la supraviețuire. Însă, atunci când începe să o ia razna, se dezvoltă tulburări psihologice. Spunem că “o ia razna” atunci când începe să se îngrijoreze din orice lucru mărunt , iar viața de zi cu zi îi este afectată. Ca să înțelegem cât mai bine acest aspect să ne imaginăm alarma unei mașini. Rolul ei este de a suna atunci când cineva încearcă să ne spargă mașina. E absolut normal să ne alarmaze în acel moment. Acesta este rolul ei. Însă, dacă începe să sune la orice adiere de vânt, la orice persoană care trece pe lângă ea, la orice firicel de praf care se așează pe mașină, atunci nu mai este normală manifestarea ei și trebuie să o ducem la reparat.

   Așa se întâmplă și cu mintea umană! În momentul în care începe să facă mai mult decât e necesar, adică să se îngrijoreze mai mult decât e cazul, să ne facă să nu ne mai dorim să ieșim din casă sau să evităm interacțiunea cu ceilalți, când ne face depresivi, când ne facem să auzim voci, să mâncăm mai mult decât e cazul, să ne ascundem emoțiile în droguri, alcool s.a. e cel mai indicat este să cerem ajutor de specialitate și vă recomand călduros să o faceți. Cu cât cerem ajutor mai timpuriu, cu atât și tulburarea poate fi mai repede și mai ușor vindecată.

   Cu cât știm mai multe despre mintea noastră, despre felul în care s-a dezvoltat și cum funcționează ea, cu atât e mai simplu să înțelegem de ce reacționăm cum reacționăm în viața de zi cu zi.

Multă sănătate vă doresc!

Sunt alaturi de tine - in aceasta perioada online: video, telefon sau chat. Nu ezita sa ma contactezi! Mă găsești pe Facebook (Leder Andreea, psiholog cognitiv comportamental), telefon 0740386688, WhatsApp, mailpsiholog.andreealeder@gmail.com.





x

Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!