Să facem cunoștință cu tulburările mentale: Depresia

   Proiectul 'Să facem cunoștință cu tulburările mentale' vizează identificarea cu ușurință a simptomelor tulburărilor mentale, astfel încât, la o simplă autodiagnosticare, să știm când și dacă e necesar să cerem ajutor de specialitate. Acest proiect vine în ajutorul oamenilor pentru a știi ce este o tulburare mentală, de ce apare, care sunt simptomele și când trebuie să cerem ajutor specializat. În acest articol vom vorbi despre DEPRESIE!

   Depresia este una dintre cele mai întâlnite tulburări mentale la nivel mondial. 1 din 5 oameni, de-a lungul vieții, sunt diagnosticați cu acestă tulburare și conduce la suicid. Din acest motiv trebuie acordată extrem de mare atenție acestei tulburări, trebuie luată în serios și cu cât este depistată într-o fază incipientă cu atât efectele tratamentului vor fi mai curând vizibile.

Fațetele depresiei și cum se manifestă ea în viața noastră

   Depresia afectează și îngreunează calitatea vieții. Ea afectează gândurile, modul în care ne raportăm și interpretăm anumite situații, felul în care ne comportăm, felul în care ne simțim, ne izolează de restul lumii, renuntăm la practicarea unor sau a tuturor activităților, ne face câteodată să ne dorim să nu ne mai putem ridica din pat, să nu ne mai spălăm, să nu ne mai aranjăm, să nu mai mergem la muncă, să nu ne mai jucăm cu copiii noștri... sau, efectiv să ne dorim să nu mai existăm pe această planetă. E cruntă, dureroasă, te sfâșie și te face să-ți blestemi zilele. Te duce până în cele mai întunecate stări, te face să te simți obosit, te stoarce de energie, te face să nu mai poți mânca, sau, din contră te face să nu te mai poți opri din mâncat. Te face să te simți vinovat pentru și cel mai mărunt și mic lucru, te face să vezi viața lipsit de speranță, să-ți vezi viitorul negru și să-ți dea impresia că nimeni și nimic nu te mai poate salva. Te face, uneori, să-ți iei viața, văzând-o ca pe o ultimă soluție. Acestea sunt principalele laturi ale depresie. Sunt laturi urâte și îți e dificil, câteodată aproape imposibil, să duci această luptă de unul singur. Și nici nu e nevoie să faci asta! Suntem alături de tine: psihologi, prieteni, familie, cunoștințe sau chiar oameni pe care încă nu ai ajuns să-i cunoști.

Diferența dintre tristețe și depresie

   E necesar să facem diferența între tristețe și depresie. Suntem triști atunci când suferim un eveniment negativ, neașteptat, neplăcut. Sau atunci când lucrurile nu funcționează așa cum am vrea sau cum ne-am aștepta. Suntem triști când cineva ne răspunde într-un mod mai puțin plăcut, ne jignește sau face diverse lucruri care nu ne sunt pe plac. Lista motivelor pentru care putem fi triști e lungă și cu siguranța fiecare dintre noi o știm. E o stare care, în cele din urmă dispare.

   Depresia, e în schimb cu totul altceva. E o stare de tristețe mult mai profundă, care durează mult mai mult timp, și care, oricât de mult am încerca să ieșim din această stare nu reușim sau ne este destul de dificil. Atunci când suferim de depresie nu mai facem activități care odată ne făceau plăcere, ne simțim triști în cea mai mare parte a timpul și vine 'la pachet' cu multe alte simptome pe care le vom vedea în rândurile de mai jos și în afișul mai sus publicat.

Simptomele depresiei 

   Pentru a putea spune că avem un episod depresiv major starea în care ne aflăm trebuie să fie de minim două săptămâni, să nu mai facem activități care altă dată ne făceau plăcere și/sau să ne simțim depresivi în cea mai mare parte a zilei plus alte simpotome pe care le voi menționa în rândurile următoare.

Simptome:

- stare depresivă în cea mai mare parte a zilei;
- diminuarea sau reducerea plăcerii pentru activități;
- scăderea sau creșterea bruscă în greutate;
- insomnie sau hipersomnie;
- agitație sau lentoare motorie;
- oboseală sau lipsă de energie;
- sentimente de inutilitate sau vinovație excesivă;
- diminuarea capacității de gândire și/sau concentrare;
- gânduri recurente de moarte, ideație suicidată, tentativă de suicid.

Dacă observi că o parte dintre simptome ți se potrivesc, îți recomand să ceri ajutor de specialitate până nu va fi prea târziu.

Sunt alături de tine! Această luptă nu trebuie dusă de unul singur! Psiholog și psihoterapeut cognitiv - comportamental Leder Andreea. Tel. 0740386688 (valabil si pentru WhatsApp), mail: psiholog.andreealeder@gmail.com, Facebook: Psiholog Andreea Leder. Nu ezita să mă contactezi!




Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!