Tu cum vorbesti cu tine?


Dialogurile interioare de azi, viitorul nostru de maine! Daca iti repeti continuu ca ‘nu esti suficient de bun/a’, ‘ca te urasti’ ‘ ca nu-ti plac X lucruri la tine’, ‘ca nu meriti tot ce e mai bun’, atunci nu te astepta ca viitorul tau sa fie unul stralucit, in care sa te iubesti si sa te accepti pe tine asa cum esti.

   In fiecare zi, in fiecare secunda putem sa  alegem: aleg sa fiu cea / cel care am fost ieri si despre care nu imi placea foarte mult, sau aleg sa ma accept asa cum sunt si sa lupt pentru o versiune mai buna a mea? Daca e usor sa facem asta? Cu siguranta raspunsul e NU. Insa, fiecare efort in aceasta directie merita si o sa faca diferenta intre cel de azi si cel de maine.

   Viata nu e usoara! Ne confruntam zilnic cu totul felul de situatii carora e dificil sa le facem fata. Nu putem fi pasivi la ceea ce se intampla. Suntem bombardati de stiri negative din mass media, de social media unde toata lumea pare fericita si implinita (iluzii doar), de oameni din jurul nostru care emana doar stari depresive, vaicareli si care incearca sa ne traga si pe noi in jos.

   Si cum am putea sa traim linistiti intr-o astfel de lume? Cum am putea noi sa iesim din turma si sa ne afirmam? Cum am putea sa ne acceptam si sa ne iubim intr-o lume care parca ne doreste doar raul. Intr-o lume care doreste sa ramanem inapti, sa nu ne dezvoltam si care vrea sa facem tot ce fac ceilalti din jurul nostru.

   E greu sa iesi din turma! E greu sa fii diferit! E greu sa faci lucrurile altfel decat toti ceilalti! E greu sa te desprinzi de trecutul tau, de cum te-au facut parintii sa te simti, colegii, profesorii sau doamna de la magazin. E greu sa-ti spui ‘trecutul e trecut. Ma eliberez de el, ma detasez, iar de astazi am sa fac lucrurile in maniera pe care eu mi-o doresc, asa cum simt eu si sa-mi asum intreaga responsabiltate pentru asta’. E greu! Nimeni nu zice ca e usor. Insa, daca nu faci ceva acum pentru tine o sa-ti fie din ce in ce mai greu. Oricat de mult ai astepta sa vina cineva sa te salveze, acest lucru nu va fi posibil. Singura forta prin care te poti salva esti tu!

   Dar cum sa faci asta cand mintea ta nu se opreste din a te judeca, critica, din a-ti spune ca lucrurile nu merg intr-o directie buna pentru tine, ca toata viata ta e un esec, un cosmar si ca nu ai facut nimic bine. Cum sa ne schimbam si sa schimbam anumite lucruri in viata noastra cand mintea ne spune ca nu putem face asta, ca nici macar nu are sens sa incerci pentru ca nu ai reusesti, cand iti spune sa stai pe loc ca e caldut si bine si ca daca faci un pas in stanga sau in dreapta exista riscul sa te prabusesti. Si daca te prabusesti ce se va intampla apoi? Cine te va ridica? O parte a mintii tale stie ca tu esti responsabil/a si de acest lucru si iti spune ca nu vei putea sa faci asta. Si asa, din nou te incurajeaza sa stai pe loc fara sa misti un deget in directia schimbarii.

   E timpul sa fii atent/a la ceea ce iti spui zilnic! La felul in care te comporti cu tine, la cum te tratezi zilnic si la felul in care ii lasi pe ceilalti sa te trateze.  Iti spui cuvinte de incurajare sau continui sa te judeci, critici, urasti in fiecare secunda a zilei tale. Dialogul interior e ceva ce tu poti controla. Incearca sa-ti dai seama daca cuvintele pe care ti le spui iti apartin in totalitate sau apartin unei voci din trecut care inca are control asupra ta.

   Fii atent/a la dialogul tau interior si nu uita: Tu detii controlul asupra mintii tale si nu ea asupra ta!

Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!