Virusul COVID-19: Gestionarea EMOȚIILOR și a ANXIETĂȚII în această perioadă

E plin internetul de mesaje care încearcă să ne ajute cu sfaturi despre ce să facem în casă în această perioadă, ce site-uri să accesăm, cum să conviențuim cu cei din jur, despre faptul că ne putem  bucura că luăm o pauză de la viața noastră cotidiană și multe altele. Dar cu emoțiile noastre ce facem? Cum ne gestionăm emoțiile? Cum facem să ne îngrijorăm mai puțin despre ce o să se întâmple mâine, peste o lună, peste trei luni? Cum facem să ne comutăm atenția de la îngrijorarea că există riscul ca mâine să pierdem pe cineva drag? Despre aceste lucruri nu prea se vorbește cu toate că fricile există în fiecare dintre noi, intensificate major în această perioadă.

   De o săptămână urmăresc presa națională și internațională, blog-uri, articole, facebook s.a. Mesaje peste mesaje, gânduri frumoase transmise, incurajări, empatie, dragoste, glume și răutăți bineînțeles.

  Adevărul este că trecem printr-o perioadă dificilă, iar datele, deocamdată, nu ne arată lucruri îmbucurătoare nici pentru săptămânile care urmează. E dificil atât din punct de vedere comportamental, deoarece nu ne mai putem desfășura activitățile așa cum le-am făcut până în prezent – lucru care poate duce la fustrare, cognitiv, deoarece inevitabil gânduri referitoare la viitor ne apar în minte și produc o serie de îngrijorări, emoțional, având stări de anxietate, depresie, frici și suntem afectați și pe plan fiziologic. Unele persoane probabil se manifestă, la acest nivel, prin plâns, tremur, gol în stomac, cap înfundat s.a. sau altele doar prin simplu fapt că au insomnii, nu mai au aceeași poftă de mâncare sau chef de viață. 

   Cert este că pe toți ne afectează această perioadă, pe toți ne îngrijorează și ne dorim să treacă cât mai repede pentru a ne reîntoarce la viața noastră de zi cu zi. Calitatea vieții ne este afectată.

   Un mic ajutor pe care aș vrea sa vi-l ofer în această perioadă e legat de faptul că e necesar să ne gestionăm emoțiile, să nu le lăsăm să ne copleșească mai mult decât e cazul și să încercăm să ne păstrăm sănătoși mental în această perioadă.

          1.       Normalizarea emoțiilor

   E normal ca în această perioadă să ne îngrijorăm mai mult decât o facem de obicei, să avem mai multe gânduri negative referitoare la situația prezentă și la cea viitoare și să ne simțim fustrați, neputincioși și să fim înconjurați de frică.

   Anxietatea înregistrează cote mari în această perioadă și poate suntem mai stresați, mai triști, mai fricoși decât de obicei. Gândul la ce i s-ar putea întâmpla unei persoane dragi, sau chiar nouă înșine, îngrijorări referitoare la locul nostru de muncă, la ratele bancare pe care le avem, chirii s.a. ne fac să trăim mai intens acest timp de emoții negative.

   Nu vă învinovățiți că le trăiți și că le aveți! Ele se află în fiecare dintre noi într-o mai mică sau într-o mai mare măsură.

   Însă, nu trebuie să lăsăm emoțiile să atingă cote maxime. Putem să ne spunem nouă înșine: ‘da, este o perioadă mai dificilă e normal să mă simt în acest mod, e normal să fiu tristă, ingrijorată, anxioasă. Fac tot ceea ce pot și ce e în controlul meu’.

   Atunci când simțim că emoțiile o iau razna, și pun stăpânire pe întreaga noastră minte și pe corpul nostru, putem aplica una, sau mai multe, din tehnicile de mai jos.

     2.       Mindfulness – aducem mintea în prezent

   Una dintre tehnicile care ne pot ajuta atunci când emoțiile ne sunt intense este să ne concentrăm pe momentul prezent. Mintea noastră, de cele mai multe ori, rătăcește: fie ne gândim la trecutul nostru, fie la viitor. Timpul prezent își face mai rar apariția în mintea noastră. Când simți că mintea ta rătăcește, îți poți readuce atenția pe lucrurile pe care le faci în acel moment. Spre exemplu, dacă speli vase, încearcă să simți apa care îți curge pe mâini, spuma detergentului, mâna ta care se află pe farfurie, talpa piciorului care atinge pardoseală, simte pe piele materialul bluzei s.a. În acel moment ești conectat la timpul prezent, te focusezi pe ceea ce faci și nu îi mai dai ocazia minții să rătăcească.

      3.     Tehnici de respirație – respirația 4-1-4

   Atunci când avem reacții fiziologice intense, gen tremur, palpitații, cap infundat, plâns, gol în stomac s.a. putem încerca una dintre tehnicile de respirație. Una dintre ele, cea mai ușoară, se numește respirația în 4 timpi. Trebuie să tragem aer în piept, timp de 4 secunde, ne ținem respirația o secundă, iar expirația o facem tot timp de 4 secunde. Ca si rezumat, 4 secunde inspirăm, 1 secundă ținem respirația, 4 secunde expirăm. Pe expirație putem să ne spunem sunt calm/ă, liniștit/ă’. Această tehnică o putem face timp de 2-3 minute, de cel puțin două ori pe zi.

     4.        Schimbă-ți gândul

   Referitor la schimbarea gândurilor, e ușor de spus, puțin mai dificil de pus în practică, însă nu imposibil. Mintea umană nu se oprește din a ‘fabrica’ gânduri niciodată. În medie, avem 60.000 de gânduri/ zi. 90% dintre ele sunt gânduri repetitive. Adică le-am avut și ieri, și în urmă cu o săptămână, iar dacă nu suntem atenți la ele, o să le avem și în zilele următoare. În această perioadă știm cu toții în ce direcție se îndreaptă gândurile și cât distres și anxietate ne pot cauza.

   Însă, am să vă împărtășesc un secret: mintea poate avea un singur gând într-un singur moment. El poate fi un gând pozitiv sau un gând negativ. Nu pot fii ambele în același timp. Încearcă, ca atunci când îți vine în minte un gând negativ, să-l reformulezi astfel încât să-l transformi într-un gând pozitiv care să te ajute să mergi mai departe.

                5.      Nu te lupta cu emoțiile și nu încerca să scapi de ele

  Încearcă să-ți identifici emoțiile, să fii conștient de ele, să le numești și să le accepți. Cu cât încercăm mai mult să scăpăm de ele, să le reprimăm sau ignorăm, cu atât ele devin mai puternice și îți influențează mai mult viața din inconștient. E necesar să învățăm să trăim cu emoțiile noastre și să ni le facem tovarăși de drum. În caz contrar, există riscul să ne lasăm conduse de ele și nu știm de unde provin nemulțumirile din viața de zi cu zi.

   Acestea sunt doar câteva dintre tehnicile ușor de aplicat și pe care e bine să le ai la îndemănă atunci când te confrunți cu emoții intense sau cu gânduri care nu îți dau pace.


De asemenea, ține minte că sunt alături de tine în această perioadă mai mult decât oricând! Ofer servicii de psihoterapie online (Skype, WhatsApp sau alte metode online). Pentru mai multe informații poți să-mi scrii pe Facebook, mail 0740386688 sau la adresa de mail psiholog.andreealeder@gmail.com.

Sursa foto: ktvu.com

Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!