Servicii psihologice la tine acasă! Terapia online, la fel de eficientă ca cea din cabinet!


#stămacasă – este binecunoscutul mesaj din această perioadă! Psihologii nu vă lasă la greu și oferă servicii psihologice în format online pe diferite canale: Skype, Whats App, Zoom s.a. Studiile ne arată că nu există diferențe majore în ceea ce privește rezultatele oferite de psihoterapia aplicată online și cea aplicată în cabinet.  Așadar, nu ezita să ne contactezi! Citește de ce e bine să apelezi la acest tip de servicii și cum poți face și tu acest lucru!


   Terapia online este practicată de foarte mulți ani în țările dezvoltate ale lumii! Încetul cu încetul am mare încredere că o să se dezvolte și la noi în țară și că o să ne educăm în această direcție. Serviciile psihologice la distanță, deservesc unui număr mult mai mare de persoane, salveză timp și oferă aceleași rezultate ca și terapia desfășurată în cadrul unui cabinet – cel puțin asta ne arată studiile publicate până în acest moment.

   Există mai multe tipuri de terapie online. Cea mai des întâlnită este terapia online, față în față, cu un psihoterapeut (ex. Skype, Zoom, Whats App, Facebook s.a.),  evaluări și intervenții efectuate pe anumite platforme fără implicarea obligatorie a unui psihoterapeut (ex. Platforma Paxonline si Depreter), terapia online prin mail sau chat.

   Terapia online s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și continuă să se dezvolte. E bine să începem să ne adaptăm și noi acestor vremuri, mai ales că traversăm o perioadă dificilă în care umanitatea are mare nevoie de servicii medicale, servicii printre care se numără și cele psihologice.

De ce terapie online? Câteva motive pentru care e bine să accesezi un psiholog online

Să ne imaginăm câteva scenarii. Unele dintre scenarii nici nu trebuie imaginate deoarece le traversăm chiar în această perioadă.

        1.       Trecem printr-o perioadă de pandemie, perioadă pe care, din păcate, o traversăm chiar în acest moment. Recomandările pe care le primim e să petrecem cât mai mult timp în casă. Să presupunem că avem anumite stări psihologice cărora nu le putem facem față singuri. Simțim o frică intensă, nu reușim să ne mai gestionăm emoțiile, avem comportamente distructive care ne dăunează atât nouă cât și celor din jur. Poate suntem singuri și nu avem pe nimeni în apropriere, singurătatea cauzându-ne stări cărora le facem cu greu față. Poate ne simțim depresivi sau înregistrăm alte simptome ale unor tulburări mentale. Să ieșim din casă, la un cabinet psihologic, nu putem în perioada actuală. Și atunci, vine întrebarea: mai bine trăim cu aceste probleme psihologice (unele putând să ne coste viața) sau mai bine încercăm să le tratăm cu ajutorul unui psihoterapeut online? A doua variantă este cea mai sănătoasă, ușor accesibilă și la îndemâna oricărei persoane care are un laptop sau telefon și care are conexiune la internet.

       2.       Locuiești la zeci de kilometri de orașul în care se găsește cel mai apropiat cabinet psihologic. Simți că ai nevoie de ajutor, însă îți este greu să te deplasezi. Poate nici nu ai resurse pentru a face acest lucru. În același timp, simți că singur nu mai faci față stărilor psihologice negative pe care le ai. Simți că se întâmplă ceva rău cu tine, că ‘innebuneștiși că ai nevoie de ajutor. Serviciile psihologice online pot fi la îndemâna ta și în această situație.

        3.       Locuiești într-un oraș mare, aglomerat, unde timpul de la tine de acasă până la cabinet este de o oră. Mai adăugăm o oră timp petrecut în cabinet, o oră drumul de întoarce până acasă, iar în total ai pierdut trei ore pentru o ședință de terapie. Acest lucru te poate opri, de cele mai multe ori, să accezi serviciile psihologice de care ai așa mare nevoie și care îți pot veni în ajutor. Așadar, și în această situație, terapia online câștigă!

        4.       Ești proaspătă mămică, ai nevoie de ajutor psihologic, însă nu îl poți accesa pentru că nu ai cu cine să lași copilul. Terapia online ajută și în această situație.

         5.       Te afli în străinătate, ești român, nu cunoști foarte bine limba din țara respectivă și ai nevoie de servicii psihologice pentru simplu motiv că nu mai faci față singur problemelor cu care te confrunți. Și în aceste situații îți putem veni în ajutor cu terapia online.

Lista scenariilor poate continua!

De ce am nevoie pentru a face terapie online?

   Ai nevoie doar de un echipament (ex. laptop, telefon), conexiune la internet și un loc liniștit în care poți să-ți desfășori ședinta de terapia.

Cum pot face plata?

   Plata unei ședințe de terapie se poate facem prin metode simple cum ar fi transfer bancar, Revolut sau ordin de plată. Acest lucru se poate stabili cu psihoterapeutul.

   De asemenea, contractul de prestări servicii, precum și chitanțele, se pot transmite tot prin intermediul canalelor electronice.

   Nicicând nu a fost mai simplu să accezi serviciile psihologice. Depinde doar de tine și de schimbările pe care dorești să le faci în viața ta!

    Dacă pot să-ți vin în ajutor, nu ezita să mă contactezi. Sunt psiholog si psihoterapeut cognitiv – comportamental, specializat în evaluarea și tratarea problemelor psihologice. Mă găsești pe Facebook (Leder Andreea, psiholog cognitiv comportamental), telefon 0740386688, WhatsApp, mail: psiholog.andreealeder@gmail.com.

Cu drag,
Psiholog Andreea LEDER

sursa foto: yourtrainingedge.com

Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!