Cum sa răspundem într-un mod eficient la criza COVID 19


Suntem înconjurați de frică, anxietăți, tristețe și griji în această perioadă. Autorul cărții 'Capcana Fericirii', dr. Harris Russ pe oferă câteva soluții simple cu ajutorul cărora putem traversa mai ușor această perioadă. Acum ai acces și tu la ele, urmărind informațiile de mai jos.


1. Focalizează-te pe ce poți controla!

Frica, anxietatea și grija sunt reacții normale. Nu poți să le controlezi într-un mod magic, la fel cum nu poți controla nici virusul sau economia mondială. Dar ceea ce poți controla este ceea ce faci - aici și acum. Deci, focalizează-te pe asta, pe ceea ce poți face tu.

2. Admite gânduri și sentimente!

În liniște și cu grijă, conștientizează gândurile și sentimentele tale. Cu curiozitate, fii atent la ceea ce se întâmplă în lumea ta interioară. S-ar putea să îți spui 'Observ stări de anxietate' sau 'Mintea mea se îngrijorează acum' sau 'Am sentimente de singurătate'.

3. Conectează-te la corpul tău!

Găsește-ți propria cale de a te conecta la corpul tău. De exemplu: Începând lent apasă picioarele din ce în ce mai tare în podea, sau împreunează amprentele degetelor de la mâini și presează-le ușor, sau încet întinde-ți mâinile departe de corp, sau miscă-ți gâtul sau umerii, sau respiră încet și controlat.

4. Energie învestită în ceea ce faci!

Realizează unde te afli si canalizează-ți toată atenția pe activitatea pe care o faci în acel moment. Observă ce vezi, auzi, atingi sau miroși. Observă ceea ce faci și oferă toată atenția ta acelei activități.

5. Concentrează-te pe acțiuni eficiente!

Adoptă acțiuni eficiente. Urmează sfaturile autorităților pentru a te proteja pe tine și cei din jur. Întreabă-te des 'Ce pot să fac în momentul acesta - oricât de mic lucru ar fi - pentru a îmbunătății viața mea și a celor din jurul meu?'.

6. Oferă spațiu!

Oferă spațiu pentru acele sentimente dureroase dar fi bun și grijuliu cu tine însuți. Ce lucruri frumoase ai spune sau ai face pentru o persoana dragă în această situație? Oferă-ți și ție aceleași cuvinte și acțiuni.

7. Valori!

Ce fel de persoană vrei sa fii? Cum vrei sa fii față de tine și cei din jurul tău? Valorile tale pot include: dragoste, răbdare, curaj, bunătate și multe altele... Caută modalități de a-ți exprima aceste valori.

8. Identifică resurse!

Identifică resurse pentru ajutor, asistență, suport și sfaturi. Asta include prieteni, familie, vecini, personal medical, servicii de urgență. Asigură-te că le știi numerele de telefon.

9. Dezinfectează-te și păstrează distanța!

Dezinfectează-te des și menține distanța fizică pentru a putea avea grijă de tine, de cei dragi ție și de comunitatea în care locuiești.


Text preluat. Acesta a fost scris de dr. Harris Russ, autorul cărții 'Capcana Fericirii'

foto: uxdesign.cc


Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!