Gandurile…bata-le vina! Pune stapanire pe ele si nu le mai lasa sa-ti dirijeze viata

   
Stiati ca zilnic ne trec prin minte aproximativ 60.000 de ganduri? Daca ar fi ganduri pozitive nu ar fi o problema, insa, majoritatea dintre ele ne fac viata mai grea, ne fac sa ne ingrijoram, sa devenim anxiosi, ne fac sa evitam anumite lucruri, ne fac sa devenim fricosi, furiosi s.a. Mai grav, este ca 95% dintre ganduri sunt aceleasi pe care le-am avut si ieri, si alaltaieri si vor continua sa apara si zilele viitoare. Ce putem face pentru a le controla?


   Nu e om pe lumea asta care sa nu aiba ganduri si care sa nu se planga de ele. Unii le numesc “ganduri”, altii “ganduri automate”, altii “lucruri care imi trec prin cap si nu imi dau pace”, altii cognitii – indiferent de denumirea lor gandurile negative necontrolate duc la aparitia tulburarilor psihologice, la evitarea anumitor lucruri, la distrugerea stimei si increderii in sine si iti ingreuneaza procesul de a te bucura de viata si de tot ce e frumos in jurul tau.

   Fara a intra prea mult in detalii, gandurile sunt de doua tipuri: negative si pozitive. Din pacate, majoritatea oamenilor au preponderent ganduri negative, iar scopul nostru e de a scadea intensitatea lor si de a le schimba in unele pozitive.

   Am sa-ti impartasesc un secret in acest moment, unul care e la indemana noastra si de care nu suntem deloc constienti. Putem avea un singur gand intr-un singur moment. Nu putem avea doua sau mai multe. Stai o secunda, gandeste-te si ai sa vezi ca-mi dai dreptate. Bunn.. cunoscand acest lucru, e decizia ta daca ii permiti mintii tale sa fie invadata de un gand negativ sau daca, cu putin ajutor, il poti transforma in unul pozitiv. Pentru ca, sa fie unul pozitiv si unul negativ in acelasi timp, nu e posibil.

   Noi avem capacitatea sa ne schimbam gandurile. E doar decizia noastra daca vrem sa facem acest lucru. Trebuie efort.. nu spune nimeni ca este usor si nici ca acest lucru se realizeaza peste noapte. Dupa ce toata viata te-ai lasat condus de ganduri negative, nu pot sa vin eu acum sa-ti spun: “gata… de maine sa nu mai ai niciun gand negativ. O sa-ti ofer o tehnica care te va duce departe de aceste ganduri”… Nu e posibil! Traim intr-o luma reala, unde lucrurile frumoase se obtin cu putin efort si perseverenta si se realizeaza in timp.

   In randurile care urmeaza am sa-ti ofer cateva tehnici usor de pus in aplicare. Insa depinde doar de tine daca vrei sa le realizezi zilnic, daca vrei sa perseverezi in munca cu tine sau daca vrei sa le lasi in continuare sa-ti domine viata. Responsabilitatea iti apartine.
Ia o pauza acum! Gandeste-te daca de-a lungul vietii ti-a adus un beneficiu un gand negativ? M-as indoi ca raspunsul sa fie “Da”, insa, daca e asa, astept sa-l impartasesti cu noi si sa dezbatem impreuna acest lucru.

   Ce trebuie sa mai stii este ca nu ne permitem sa avem nici macar un gand negativ. Nici macar unul… asa sa-ti imaginezi… un gand negativ e ca un embrion, care, lasat liber se inmulteste. Un gand negativ da nastere altor zeci, sute, de ganduri negative care ajung sa puna stapanire pe mintea noastra si care ajung sa ne controleze emotiile, comportamentele , reactiile fiziologice si care, odata ce prind putere, sunt din ce in ce mai greu de stapanit.

   Hai sa-ti mai dau un exemplu, care, sunt convinsa ca l-ai intalnit. De cate ori nu ti-ai spus: “Nu pot sa fac X lucru.. dar nu pot, nu-s in stare, o sa dau gres, ceilalti o sa rada de mine”… Spunandu-ti in sine toate aceste lucruri urate.. ai ajuns ca intr-adevar sa nu mai faci X lucru. De ce? Pentru ca tu ti-ai spus ca nu poti face asta. Un mare filozof a spus spus “chiar daca iti spui nu pot sau pot, in ambele situatii tu ai dreptate”.  Revenind la cele spune anterior, evitarea nu aduce nimic bun cu ea. Iti intareste credinta ca nu poti face X lucru, iti scade increderea in tine, iar gandurile legate de acest lucru nu-ti vor da pace.

   Am sa-ti impartasesc cateva tehnici care te ajuta sa-ti controlezi gandurile.

   1. Schimbarea unui gand negativ in unul pozitiv: gandirea opusului

   In primul rand, in momentul in care un gand negativ isi face aparitia in mintea ta, trebuie sa fii constient de acest lucru. Acest proces se numeste metacognitie – adica sa fii constient de aparitia unul gand, de semnificatia lui, intensitatea, valoarea s.a. In acest moment poti sa-ti dai seama ca este unul negativ si poti sa-ti reamintesti faptul ca, daca este lasat “in libertate” el o sa dea nastere altor zeci sau sute de ganduri negative.

   In acest moment poti sa-l inlocuiesti cu unul pozitiv. Gandeste-te ca o sa fie bine, gandeste-te la lucrul pe care ti-l doresti, imagineaza-ti langa tine oamenii pe care vrei sa ii ai si incearca sa auzi lucrurile frumoase pe care vrei ca ei sa ti le spuna. Gandeste cum o sa reactionezi intr-o situatie care sa-ti favorabila tie, cum ai vrea sa fii, unde ai vrea sa mergi s.a. Alege situatiile pozitive in functie de problema cu care te confrunti in momentul respectiv.

   Ai sa vezi ca ai sa te trezesti zambind, ca gandul negativ anterior o sa-si piarda din intensitate, ca buna dispozitie o sa creasca si ca o sa incepi sa privesti lucrurile dintr-o perspectiva mai pozitiva si mai optimista.

   2. ABC-ul cognitiv

   Sunt extreme de multe lucruri de spus despre aceasta tehnica, insa am sa incerc sa o prezint pe scurt. Aceasta tehnica se foloseste in Psihologia Cognitiv Comportamentala (CBT = Cognitive Behavior Therapy). A-ul inseamna evenimentul activator, B-ul inseamna cognitiile (gandurile), iar C-ul reprezinta rezultatul dintre A + B. Aici se intalnesc emotiile, comportamentele, reactiile fiziologice, aparitia altor ganduri. Intr-un cuvant, evaluarea si interpretarea pe care tu ai facut-o asupra evenimentului activator (adica gandurile pe care tu le-ai avut) duc la aparitia altor ganduri, emotii, comportamente, reactii fiziologice. 

   Te-am bagat in ceata, sunt convinsa! Hai sa-ti dau un exemplu. Sotul iti aduce flori intr-o dupa-amiaza (A-evenimentul activator). Tu te gandesti “oare ce a facut?”, “sigur a gresit cu ceva”, “daca m-a inselat, iar acum ii pare rau”, “sigur vrea sa-mi dea o veste proasta si vrea sa ma pregateasca” (toate acestea sunt B-uri, adica ganduri). Gandind in aceasta maniera incepi sa te simti trista, furioasa poate, anxioasa (emotii), incepi sa-ti iei sotul la intrebari: “ce ai facut gresit?”, “de ce mi-ai adus tocmai acum flori cand nu ai facut acest lucru de atatia ani”, daca esti o fire mai impulsiva poate arunci florile la gunoi (comportamente), incepi sa tremuri, sa plangi, sa ai dureri de stomac poate (reactii fiziologice). Toate acestea sunt C-uri, adica consecintele a ceea ce tu te-ai gandit.

   Privind exemplu de mai sus, poate sotul tau nu a avut nicio astfel de intentie. Poate a fost un simplu gest de afectiune si care nu a avut niciun fel de conotatie negativa. 

   Si cum te poate ajuta ABC-ul cognitiv in aceasta situatie? Foarte pe scurt spus... Sa incerci sa-ti pun sub semnul intrebarii gandurile automate care iti vin in minte. Sa nu le crezi in totalitate si sa cercetezi mai mult inainte de a reactiona. Sa adresezi intrebari, sa eviti sa faci o evaluare globala si sa incerci sa nu privesti lucrurile doar dintr-o perspectiva negativa.
   Intr-un alt articol, o sa discutam mai pe larg de acesta tehnica din Psihologia Cognitiv Comportamentala.

   3. Mindfulness

   Mindfulness-ul este o tehnica care ne ajuta sa traim in prezent, sa fim atenti la noi, la emotiile noastre, la sentimentele pe care le traim, la intensitatea lor, la ceea ce se intampla in jurul nostru. Mindfulness-ul ne ancoreaza in prezent. NU in trecut, NU in viitor ci in prezent. Ne face mai atenti, mai receptivi, mai prezenti, mai constienti, mai vii s.a. Mindfulness-ul se face cu ajutorul celor 5 simturi: olfactiv, gustativ, auditiv, senzorial si vizual.

   Sunt multe de spus despre aceasta noua tehnica aparuta in Psihologia Cognitiv - Comportamenta, insa scopul acestui articol nu ii este dedicat in exclusivitate, urmand sa mai fie alte articole pe aceasta tema.

  Si cum orice concept este mult mai bine explicat si receptionat printr-un exemplu, am sa-ti dau unul. Sa presupunem ca este o zi de toamna, caci tot e sezonul, iar tu te plimbi prin parc. Ca sa fii mindfull, in timpul plimbarii nu te gandeste la ce ai facut ieri sau la ce o sa mananci maine, ci te concentrezi pe cum calci, incerci sa-ti simti muschii picioarele, sa simti talpa care iti calca pe asfalt, sa simti aerul care iti bate in fata, sa vezi frunzele copacilor care se astern pe aleile parcului, sa auzi sunetul pasarilor, sa auzi sunetul naturii, sa simti haina pe piele, geanta pe brat, sa simti cum iti sta mana pe paharul de cafea care il ai cu tine .

   Foloseste-ti la maxim toate cele 5 simturi, incearca sa traiesti in prezent, nu mai lasa mintea sa-ti hoinareasca aiurea si ai sa vezi ca te simti mai bine. Nu ma crede pe mine ceea ce iti spun.. Testeaza singur si improvizeaza astfel incat tie sa-ti fie pe plac!

    4. Gandurile sunt trecatoare 

   Cu cat nu ii acorzi atentie unui gand, cu atat nu te poate acapara si nu poate da nastere unor alte ganduri si mai negative. Ar fi ideal sa te gandesti ca fiecare gand este trecator. Asa cum esti constient de faptul ca atunci cand ploua, la un moment dat tot o sa se termine, tot asa trebuie sa fii constient si de faptul ca orice gand care iti apare in minte e trecator.

   Aici sunt mai multe tehnici prin care poti sa-ti aminteste ca toate gandurile sunt trecatoare, ca ele vin si pleaca:

a. imagineaza-ti gandurile ca pe niste norisori care se afla pe cerul senin si care sunt trecatori. Ei nu stau in loc ci isi continua traseul. Daca te ajuta, poti sa le dau un nume, poti sa-ti imaginezi forma lor, culoasa s.a. Lasa-ti mintea sa fie creativa. 

b. imagineaza-ti gandurile ca pe niste frunze care stau asezate pe un rau si care curg si curg... iar la un moment dat nu le mai vezi pentru ca au trecut de cotitura.

   In ambele situatii iti pot pune gandul (fie pe norisor, fie pe frunza) si il lasi sa plece. O sa vina un altul si tot asa... 

   Toate tehnicile prezentate mai sus, ca sa poata da rezultate trebuie repetate cu perseverenta. Nu te invinovatii daca nu o sa-ti iasa din prima, din a doua sau a 10-a. Nu este un proces simplu, usor, insa odata ce ai pus stapanire pe gandurile tale, si ti-ai deprins abilitatea de a le stapani, de a le schimba din ganduri negative in unele pozitive, o sa poti sa realizezi tot ceea ce iti doresti. Gandurile negative nu o sa-mi mai stea in cale.

   Nu trebuie facute toate tehnicile de mai sus. Alege una, care crezi ca este mai potrivita pentru tine si practic-o cu perseverenta. O sa reusesti! Doar daca nu vrei nu o sa poti face asta!


P.S. Astept sa impartasesti cu mine daca ti s-a parut util acest articol, daca ai incercat anumite tehnici in trecut, ce obstacole ai intampinat sau ce obstacole crezi ca o sa intampini in practicarea lor.

Cu drag,

Andreea L.


Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!