Minte linistita si sanatoasa? Nimic mai simplu daca urmezi cateva sfaturi – Partea a II-a

   Sa-ti stapanesti mintea este o adevarata incercare! Sa o mai faci si sa devina linistita si sanatoasa, este de-a dreptul provocator. Insa, atunci cand reusesti sa faci toate acestea, cateodata chiar si pentru cateva secunde, te poti simti mandru si satisfacut de tine.

   In primul articol pe aceasta tema v-am dezvaluit cinci pasi importanti in dobandirea unei minti sanatoase si linistite. A venit vremea sa mergem putin mai departe si sa continuam sirul dezvaluirilor in acest sens.

   Cercetatorii care studieaza mintea umana, linistea sufleteasca si starea de bine ne dezvaluie cateva secrete usor de urmat pentru a avea o minte sanatoasa si linistita.

   In primul articol legat de aceasta tema mentionam o parte dintre factorii care te fac sa te simti mai bine si sa fii stapanul mintii tale (citeste AICI). O sa facem o scurta retrospectiva a acestor factori.

   Alimentatia sanatoasa, consumul a trei mese principale pe zi si hidratarea corespunzatoare sunt esentiale pentru starea noastra de bine si pentru a avea o minte sanatoasa si linistita. Consumul cu moderatie a bauturilor alcoolice si a cofeinei reprezinta un alt factor important care contribuie la atingerea unei stari de liniste, pace, la o viata sanatoasa si implicit la o minte sanatoasa.

   Practicarea exercitiilor fizice, comunicarea cu cei apropiati, dar si “evadarea” din rutina zilnica sunt alti factori importanti care ne conduc la a avea o minte sanatoasa.

Urmatorii cinci pasi simpli pentru a avea o minte sanatoasa

6.     Practicarea unui hobby

   De cele mai multe ori suntem presati de grijile zilnice pe care le aveam, de munca sau de treburile casnice incat uitam de noi si de pasiunile noastre. Este foarte important sa descoperim ceea ce ne place sa facem cu adevarat, ceea ce facem cu pasiune si ceea ce ne ajuta sa ne deconectam pentru scurt timp de la viata noastra cotideana. Descopera un hobby si practica-l cat de des poti. Poate te relaxezi si detasezi facand o plimbare, sau vizitand locuri noi, poate te relaxezi vizionand un film, poate iti place sa pictezi, canti, sau, de ce nu, sa colectezi monede.

   Descopera ceea ce iti place sa faci, nu mai amana, si incepe sa-ti faci un program in care sa-ti incluzi si hobby-ul tau favorit.

7.     Accepta-te pe tine insuti

  Acceptarea de sine este un subiect important care ne coordoneaza comportamentul si stima de sine. Vom trasa doar cateva elemente importante legate de acest subiect. Specialistii recomanda sa ne acceptam pe noi insine asa cum suntem, sa nu ne judecam extrem de aspru atunci cand gresim si sa invatam sa ne iertam. 

   De cele mai multe ori, in mass media si in societate ne sunt prezentate modele care ne fac sa ne indoim de noi, de puterile noastre, de corpul pe care il avem. Aceste conceptii sunt de cele mai multe ori gresite iar fiecare om are ceva special in el si este unic.

8.    Ai grija de ceilalti

   “Daruieste-te iubire, iar la randul tau vrei primi iubire”! De ce mai multe ori ne ingrijoram cu privire la cei din jurul nostru, cu privire la deciziile pe care le iau sau am vrea sa le rezolvam noi problemele in locul lor. Acest lucru nu este posibil insa.

   Ce putem face pentru ei, si ceea ce ne confera si noua o stare de bine si de liniste, este sa-i intrebam ce fac, cum se simt, daca au nevoie de ajutor, sa le oferim un zambet si un umar pe care sa planga in cazul in care au nevoie. Toate aceste comportamente ne arata ca suntem pe drumul cel bun in dobandirea unei minti sanatoase.

9.     Pastreaza-ti mintea activa

   Exista numeroase exercitii si jocuri care ne fac sa ne pastram mintea activa si sa o punem la treaba. Cu un simplu “search” pe google, sau cu ajutorul aplicatiilor mobile, poti intra in posesia unor numeroase jocuri de cultura generala, atentie, memorie, concentrare, gandire s.a.

   Daca nu este adeptul jocurilor, atunci poti efectua alte exercitii cum ar fi: sa porti o perioada ceasul pe cealalta mana (impune un efort cognitiv din partea creierul sa se obisnuiasca cu faptul ca ceasul nu se mai afla pe mana care era de obicei), sa memorezi un cuvant zilnic, sa inveti o expresie, o poezie, sa faci in gand exercitii matematice s.a.

10.    Cere ajutor persoanelor specializate cand ai nevoie

   Specialistii mai recomanda faptul ca atunci cand avem nevoie de ajutor sa nu ezitam sa-l cerem. Nu este o rusine ca ai o problema, nu este o rusine ca simti ca ceva nu este in regula cu tine. Intotdeauna exista cineva care sa te ajute si intotdeauna acolo unde sunt mai multe creiere la un loc si eficienta este mai mare.

   Exista numeroase centre, psihologi care stau la dispozitia publicului in orice moment, doctori  - sunt persoane specializate care te vor indruma si te vor ajuta in problema ta. Nu esti singur!

   Toata lumea poate ajnge sa-si stapaneasca mintea si sa o pastreze linistita si sanatoasa. Unele persoane reusesc sa faca asta mai mult, altele mai putin. Acest lucru depinde de fiecare, de cat de mult isi doreste acest lucru si de gradul de implicare.


Prima parte a articolului o poti gasi AICI

Comments

Popular posts from this blog

Psihoeducație: Diferența dintre psiholog și psihiatru

Autocritica, asociată cu apariția tulburărilor psihologice

NU mai fugi de emoțiile tale negative! Vindecă-te trăindu-le!