Ce mănâncă vegetarienii???

   Vegetarienii nu trebuie priviți ca niște ciudați, care mănâncă doar frunze și iarbă și care nu se pot bucura de plăcerile culinare. 

   Veți fi uimiți să aflați că meniul vegetarienilor este unul diversificat, gustos, hrănitor și la care veți tânji cu siguranță.


Vegetarienii sunt cei care consumă preponderent produse de origine vegetală, exclud preparatele din carne, și mai consumă lactate, ouă și miere. Veganii sunt cei care nu consumă decât produse de origine vegetală, excluzând atât preparatele din carne cât și lactatele, ouăle, peștele și mierea. Raw veganii sunt cei care consumă doar mâncare bazată de produse vegetale care nu sunt preparate termic.

   Dacă vă întrebați în ce stadiu mă aflu eu, aflați că sunt undeva la mijlocul drumului dintre vegetarian și vegan. Mai consum preparate din lapte, însă foarte rar, iar la fel pot să spun că se întâmplă și cu ouăle. Încet, încet vreau să devin vegană, iar în scurt timp voi și reuși acest lucru.

   Poate vă întrebați de ce vegetarian, vegan sau raw vegan... Dacă e să vă răspund eu la această întrebare punctez, cu sinceritate, doar câteva dintre beneficiile unui astfel de stil de viață: te simți mult mai energic, cu chef de viață, nu te simți obosit după fiecare masă, ești mai sănătos și vei simți mult mai accentuat gustul preparatelor culinare.

   În cultura noastră e destul de greu să faci un astfel de pas. Asta pentru că am fost învățați de mici cu preparate din carne, cu mezeluri, sarmale, șnițele, ouă umplute s.a. și nu putem concepe o viață fără carne. Acest model alimentar se transmite din generație în generație și nu e ușor să ieși tu din tiparul familial. Dacă dacă vei avea curajul să o faci, îți garantez că vei avea numai de câștigat și că te vor urma și cei din jurul tău.

   Vei întâmpina dificultăți din partea părinților, din partea prietenilor care îți vor spune că ești un ciudat/ciudată și din partea societății bineînțeles. Să te aștepți ca atunci când mergi în oraș să mănânci, este foarte probabil să dai peste un chelner, cu un nivel educațional nu foarte înalt, care să-ți râdă în față atunci când întrebi de preparate vegetariene. Dar nu-ți face griji, acest lucru face parte din peisaj! Un mic sfat, ca să eviți astfel de situații spune că dorești mâncare de post. Ai mai multe șanse să fi înțeles.

   Dar să revenim la subiectul materialului nostru! Ce mănâncă vegetarienii??? În primul și în primul rând piețele, supermarketurile și chioșcurile specializate sunt pline de legume și fructe. Nu spun că sunt de cea mai bune calitate, din punct de vedere nutrițional, pentru că știu că sunt stropite, aduse pe vapor și crescute în sere. Dar, dacă nu avem posibilitatea să le creștem la noi în grădină, într-un mod ecologic, atunci încercăm să ne îndreptăm pașii spre femeile în vârstă din piață care, credem noi, că le-au crescut la ele în grădină și nu au folosit substanțe toxice. Și acum hai să fim serioși că poți să-ți dai seama cu ochiul liber dacă un morcov este crescut în grădina bătrânicii sau dacă este „umflat cu pompa”.

   Apoi consumăm ciorbe, din legume bineînțeles. Tradiționalele ciorbe în care nu se adaugă carne, iar unii dintre noi nu adăugăm nici smântână. Soia – șnițele de soia, chiftele de soia , tocăniță de soia – sunt absolut delicioase. Le prepari în casă, simplu, rapid, sunt sațioase, iar soia este o sursă bogată de proteine.

   Tocăniță din mazăre, fasole scăzută, fasole frecată, tocăniță de cartofi, pireu, salată de beof (fără carne) – sunt alte exemple de preparate culinare pe care le facem. Mai consumăm, într-o cantitate destul de mare, vinete, ciuperci, rădăcinoase, conopidă, broccoli, dovlecel s.a.

   Și apoi salateee...Salate formate din orice: roșii, castraveți, ceapă, ridichi, semințe de floarea soarelui, porumb, măsline s.a.

   De fructe nici nu poate fi vorba. Cu toții știm că pot fi consumate ca atare, în salată, în sucuri sau în    shake-uri de toate felurile.

   Apoi mai consumăm boabe și semințe - năut, linte, semințe de quinoa, de chia, fructe nucifere și uscate – caju, nuci braziliene, goji, merișoare, agrișe, migdale, fistic și multe alte bunățăți.

   Mâncarii îi dăm gust cu binecunoscutele condimente: turmeric, chili, ghimbir, schinduf, usturoi praf s.a.

   Nu ducem lipsă nici de brânză sau iaurturi. Mai nou, și piața din România se pliază nevoilor vegetarienilor și au apărut tot felul de iaurturi din soia, tofu, lapte din soia, din migdale, cocos s.a.

   Acestea sunt doar câteva dintre preparatele pe care le consumăm și după care ne simțim foarte bine. Cu siguranță o să atingem cu ușurință vârsta de 100 de ani, în ciuda autorităților care vor să dispărem de pe fața pământului mult mai devreme. Dar acesta e un alt subiect pe care îl voi dezbate cu siguranță.

Până atunci...Poftă bună!!! :)

P.S. Și nu uita, pentru a-ți ușura munca, îți punem la dispoziție o gamă variată de produse de origine vegetală pe care le găsești pe site-ul veganolife.shopmania.biz




Comments

Popular posts from this blog

Vegano Life susține viața sănătoasă și este alături de tine în orice pas

Sandwish vegetarian

AFLĂ Adevărul: Te slabește cafeaua verde, sau nu?