Ce mănâncă vegetarienii???
Vegetarienii nu trebuie
priviți ca niște ciudați, care mănâncă doar
frunze și iarbă și care nu se pot bucura de plăcerile culinare.
Veți fi uimiți să aflați că meniul vegetarienilor este unul
diversificat, gustos, hrănitor și la care veți tânji cu
siguranță.
Vegetarienii
sunt cei care consumă preponderent produse
de origine vegetală, exclud preparatele din carne, și mai consumă
lactate, ouă și miere. Veganii sunt cei care nu consumă decât
produse de origine vegetală, excluzând atât preparatele din carne
cât și lactatele, ouăle, peștele și mierea. Raw
veganii sunt cei care consumă doar mâncare bazată de produse
vegetale care nu sunt preparate termic.
Dacă
vă întrebați în ce stadiu mă aflu eu, aflați că sunt undeva la
mijlocul drumului dintre vegetarian și vegan. Mai
consum preparate din lapte, însă foarte rar, iar la fel pot să
spun că se întâmplă și cu ouăle. Încet, încet vreau să devin
vegană, iar în scurt timp voi și reuși acest lucru.
Poate
vă întrebați de ce vegetarian, vegan sau raw vegan... Dacă e să
vă răspund eu la această întrebare punctez, cu sinceritate, doar
câteva dintre beneficiile unui astfel de stil de viață: te
simți mult mai energic, cu chef de viață, nu te
simți obosit după fiecare masă, ești mai sănătos și vei simți
mult mai accentuat gustul preparatelor culinare.
În
cultura noastră e destul de greu să faci un astfel de pas. Asta
pentru că am fost învățați de mici cu preparate din carne, cu
mezeluri, sarmale, șnițele, ouă umplute s.a. și nu putem concepe
o viață fără carne. Acest model alimentar se transmite din
generație în generație și nu e ușor să ieși tu din tiparul
familial. Dacă dacă vei avea curajul să o faci, îți garantez că
vei avea numai de câștigat și că te vor urma și cei din jurul
tău.
Vei
întâmpina dificultăți din partea părinților, din partea
prietenilor care îți vor spune că ești un ciudat/ciudată și din
partea societății bineînțeles. Să te aștepți ca atunci când
mergi în oraș să mănânci, este foarte probabil să dai peste un
chelner, cu un nivel educațional nu foarte înalt, care să-ți râdă
în față atunci când întrebi de preparate vegetariene. Dar nu-ți
face griji, acest lucru face parte din peisaj! Un mic sfat, ca să
eviți astfel de situații spune că dorești mâncare de post. Ai
mai multe șanse să fi înțeles.
Dar să
revenim la subiectul materialului nostru! Ce mănâncă
vegetarienii??? În primul și în primul rând piețele,
supermarketurile și chioșcurile specializate sunt pline de legume
și fructe. Nu spun că sunt de cea mai
bune calitate, din punct de vedere nutrițional, pentru că știu că
sunt stropite, aduse pe vapor și crescute în sere. Dar, dacă nu
avem posibilitatea să le creștem la noi în grădină, într-un mod
ecologic, atunci încercăm să ne îndreptăm pașii spre femeile în
vârstă din piață care, credem noi, că le-au crescut la ele în
grădină și nu au folosit substanțe toxice. Și acum hai să fim
serioși că poți să-ți dai seama cu ochiul liber dacă un morcov
este crescut în grădina bătrânicii sau dacă este „umflat cu
pompa”.
Apoi consumăm
ciorbe,
din legume bineînțeles. Tradiționalele ciorbe în care nu se
adaugă carne, iar unii dintre noi nu adăugăm nici smântână.
Soia – șnițele de soia, chiftele de
soia , tocăniță de soia
– sunt absolut delicioase. Le prepari în casă, simplu, rapid,
sunt sațioase, iar soia este o sursă bogată de proteine.
Tocăniță
din mazăre, fasole scăzută, fasole frecată, tocăniță de
cartofi, pireu, salată de beof
(fără carne) – sunt alte exemple de preparate culinare pe care le
facem. Mai consumăm, într-o cantitate destul de mare, vinete,
ciuperci, rădăcinoase, conopidă, broccoli, dovlecel
s.a.
Și
apoi salateee...Salate
formate din orice: roșii,
castraveți, ceapă, ridichi, semințe de floarea soarelui, porumb,
măsline s.a.
De
fructe
nici nu poate fi vorba. Cu toții știm că pot fi consumate ca
atare, în salată, în sucuri sau în shake-uri de toate felurile.
Apoi
mai consumăm boabe și semințe
- năut, linte, semințe
de quinoa, de chia, fructe nucifere și uscate – caju, nuci
braziliene, goji, merișoare, agrișe, migdale, fistic
și multe alte bunățăți.
Mâncarii
îi dăm gust cu binecunoscutele condimente:
turmeric, chili, ghimbir, schinduf, usturoi praf
s.a.
Nu
ducem lipsă nici de brânză sau iaurturi. Mai nou, și piața din
România se pliază nevoilor vegetarienilor și au apărut tot felul
de iaurturi din soia,
tofu, lapte din soia, din migdale, cocos s.a.
Acestea
sunt doar câteva dintre preparatele pe care le consumăm și după
care ne simțim foarte bine. Cu siguranță o să atingem cu ușurință
vârsta de 100 de ani, în ciuda autorităților care vor să
dispărem de pe fața pământului mult mai devreme. Dar acesta e un
alt subiect pe care îl voi dezbate cu siguranță.
Până
atunci...Poftă bună!!! :)
P.S.
Și nu uita, pentru a-ți ușura munca, îți punem la dispoziție o
gamă variată de produse de origine vegetală pe care le găsești
pe site-ul veganolife.shopmania.biz

Comments