Seminţele de chia - delicatesele din bucătăria gospodinelor adevărate

Seminţele de chia sunt o
adevărată minune pentru organismul uman. Asta deoarece sunt pline de vitamine,
minerale, antioxidanţi, acizi graşi şi fibre.
Aceste seminţe sunt uşor de digerat,sunt utile pentru tratarea şi prevenirea a multor boli şi pot fi utilizate în alimentaţie în prepararea diverselor produse.
Chia este o plantă erbacee, înaltă de până la un metru, cu frunze opuse de
4-8 centimetri lungime şi 3-5 centimetri laţime. Florile sunt purpurii sau albe
şi produc ciorchini în spic la vârful fiecărei tulpini.
Chia este cultivată pentru seminţele sale care, recunoscute pentru înalta
lor valoare nutriţională, se înscriu cu uşurinţă în categoria alimentelor
minune. Seminţele de chia sunt mici, ovale, cu diametru de aproximativ un
milimetru, pestriţ colorate cu maro, gri, negru şi alb.
Beneficiile seminţelor de chia
Seminţele de chia sunt cunoscute
pentru faptul că au o sumedenie de valori nutriţionale benefice organismului
uman. Aceste seminţe au un conţinut bogat în proteine, vitamine,
minerale, fibre, antioxidanţi, acizi graşi esenţiali Omega 3, 6 şi 9.
Aceste
produse sunt ideale în combaterea sau prevenirea anumitor boli. Printre acestea
se numără psoriazisul (acizii graşi Omega 3
ajută la calmarea inflamaţiilor
şi iritaţiilor), diabet (ajută la controlarea nivelului de zahăr din sânge,
prevenind diabetul), sindromul colonului iritabil (fiind o sursă bogată în
fibre, ajută la prevenirea constipaţiei) sau boli cardiovasculare (înlătură
factorii de risc ai bolilor inimii: colesterolul, diabetul şi tensiunea
arterială, protejând inima).
Cel mai important este faptul că seminţele de chia previn cancerul. Acest lucru este posibil prin conţinutul lor
puternic antioxidant care distruge celulele canceroase şi repară ADN-ul
afectat.
Chia în alimentaţie
Seminţele de chia sunt cunoscute
pentru faptul că se digeră foarte uşor şi lent. Ele pot fi mâncate crude sau
introduse ca ingrediente, având un gust neutru. Seminţele de chia, împrumută
gustul lichidelor în care sunt introduse, ceea ce le face ideale pentru a
fi folosite ca agent de îngroşare în diverse reţete.
Seminţele se pot adăuga la porţia de
cereale cu lapte sau iaurt, la micul dejun. Înmuiate, seminţele de chia devin
gelatinoase şi se folosesc pentru terci, porridge şi budinci. Măcinate, ele pot
fi introduse în panificaţie.
În zilele noastre, tot mai mulţi nutriţionişti recomandă integrarea
acestor seminţe în dietele de slăbit, dar şi în regimurile alimentare
pentru anumite afecţiuni, datorită conţinutului bogat de nutrienţi şi
antioxidanţi extrem de valoroşi pentru buna funcţionare a organismului.
Seminţele de chia au un gust asemănător nucilor şi pot fi folosite într-o
mulţime de preparate pe care le consumaţi uzual. Ele mai pot fi adăugate în
salate, sandviciuri, supe sau pot fi amestecate în shake-uri sau smoothie-uri.
P.S. Alătură-te şi TU miilor de oameni care au ales o alimentaţie sănătoasă. Cele mai bune produse, de calitate şi la preţuri pentru toate buzunarele le găseşti doar la: veganolife.ro
P.S. Alătură-te şi TU miilor de oameni care au ales o alimentaţie sănătoasă. Cele mai bune produse, de calitate şi la preţuri pentru toate buzunarele le găseşti doar la: veganolife.ro
Comments