Seminţele de chia - delicatesele din bucătăria gospodinelor adevărate



 Seminţele de chia sunt o adevărată minune pentru organismul uman. Asta deoarece sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanţi, acizi graşi şi fibre.

 Aceste seminţe sunt uşor de digerat,sunt utile pentru tratarea şi prevenirea a multor boli şi pot fi utilizate în alimentaţie în prepararea diverselor produse.

  Chia este o plantă erbacee, înaltă de până la un metru, cu frunze opuse de 4-8 centimetri lungime şi 3-5 centimetri laţime. Florile sunt purpurii sau albe şi produc ciorchini în spic la vârful fiecărei tulpini. 

  Chia este cultivată pentru seminţele sale care, recunoscute pentru înalta lor valoare nutriţională, se înscriu cu uşurinţă în categoria alimentelor minune. Seminţele de chia sunt mici, ovale, cu diametru de aproximativ un milimetru, pestriţ colorate cu maro, gri, negru şi alb.

Beneficiile seminţelor de chia

  Seminţele de chia sunt cunoscute pentru faptul că au o sumedenie de valori nutriţionale benefice organismului uman. Aceste seminţe au un conţinut bogat în proteine, vitamine, minerale, fibre, antioxidanţi, acizi graşi esenţiali Omega 3, 6 şi 9.  

  Aceste produse sunt ideale în combaterea sau prevenirea anumitor boli. Printre acestea se numără psoriazisul (acizii graşi Omega 3 ajută la calmarea inflamaţiilor şi iritaţiilor), diabet (ajută la controlarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind diabetul), sindromul colonului iritabil (fiind o sursă bogată în fibre, ajută la prevenirea constipaţiei) sau boli cardiovasculare (înlătură factorii de risc ai bolilor inimii: colesterolul, diabetul şi tensiunea arterială, protejând inima).

  Cel mai important este faptul că seminţele de chia previn cancerul. Acest lucru este posibil prin conţinutul lor puternic antioxidant care distruge celulele canceroase şi repară ADN-ul afectat.

Chia în alimentaţie

  Seminţele de chia sunt cunoscute pentru faptul că se digeră foarte uşor şi lent. Ele pot fi mâncate crude sau introduse ca ingrediente, având un gust neutru. Seminţele de chia, împrumută gustul lichidelor în care sunt introduse, ceea ce le face ideale pentru a fi folosite ca agent de îngroşare în diverse reţete.

  Seminţele se pot adăuga la porţia de cereale cu lapte sau iaurt, la micul dejun. Înmuiate, seminţele de chia devin gelatinoase şi se folosesc pentru terci, porridge şi budinci. Măcinate, ele pot fi introduse în panificaţie. 

  În zilele noastre, tot mai mulţi nutriţionişti recomandă integrarea acestor seminţe în dietele de slăbit, dar şi în regimurile alimentare pentru anumite afecţiuni, datorită conţinutului bogat de nutrienţi şi antioxidanţi extrem de valoroşi pentru buna funcţionare a organismului.

  Seminţele de chia au un gust asemănător nucilor şi pot fi folosite într-o mulţime de preparate pe care le consumaţi uzual. Ele mai pot fi adăugate în salate, sandviciuri, supe sau pot fi amestecate în shake-uri sau smoothie-uri.

P.S. Alătură-te şi TU miilor de oameni care au ales o alimentaţie sănătoasă. Cele mai bune produse, de calitate şi la preţuri pentru toate buzunarele le găseşti doar la: veganolife.ro

Comments

Popular posts from this blog

Vegano Life susține viața sănătoasă și este alături de tine în orice pas

Sandwish vegetarian

AFLĂ Adevărul: Te slabește cafeaua verde, sau nu?