AFLĂ totul despre HRIŞCĂ
Hrişca este hrănitoare, aromată,
gustoasă şi este un aliment întâlnit în bucătăria multor popoare. Conţine
cantităţi mari de lisina (aminoacid esenţial), fier, seleniu, mult calciu, cantităţi impresionante de antioxidanţi şi poate fi înlocuitorul perfect al cerealelor pentru cei
care au intoleranţă la acest aliment.
Se folosesc în special seminţele de hrişcă care sunt aromate şi uşor dulcegi. Ele pot fi consumate crude, fierte sau prăjite, simple sau în amestec cu alte alimente, sau ca şi făină.
Se folosesc în special seminţele de hrişcă care sunt aromate şi uşor dulcegi. Ele pot fi consumate crude, fierte sau prăjite, simple sau în amestec cu alte alimente, sau ca şi făină.
Hrişca a fost cultivată, se pare, în
urmă cu aproximativ 8.000 de ani în Asia de sud-est. Ea creşte pe terenuri puţin
fertile, chiar acide, dar care trebuiesc bine drenate. De asemenea, nu ii priesc
zonele cu temperaturi ridicate.
Se consumă atât plantele verzi,
plantulele (de 5-7 zile), dar în special fructele, care sunt tari, asemănătoare
cu seminţele de floarea soarelui, dar mult mai mici în dimensiuni, denumite ştiinţific
achene. “Deşi nu este o cereală, hrişca întruneşte calităţile făinei
de grâu integrală. Este de fapt superioară grâului din multe puncte de vedere:
conţine mult mai puţine glucide, nu conţine gluten, conţine cantităţi mari de
lisina (aminoacid esenţial), fier, seleniu şi mai mult calciu, cantităţi impresionante de antioxidanţi şi se prezintă ca o alternativă la grâu pentru cei care au
intoleranţă la cereale”, scriu cei de la doctor.info.ro.
Hrişca, alimentul
MINUNE pentru tratarea anumitor boli şi pentru curele de slăbire
În urma unor studii, s-a constatat
că hrişca are un rol important în menţinerea nivelului scăzut de glucoză şi
este indicată bolnavilor diabetici.
Este recomandată pentru cei care
suferă de afecţiuni cardio-vasculare, atreoscleroză şi hipertensiune arterială,
celor cu edeme de diferite naturi, persoanelor cu diabet zaharat şi fragilitate
vasculară şi combate hemoragiile.
Hrişca este ideală şi pentru
persoanele care ţin cură de slăbire sau pentru cele care au intoleranţă la
cereal. Poate fi înlocuitorul perfect al cerealelor datorită lipsei de gluten.
Specialiştii recomandă “terciul de
hrişcă cu lapte are rol în combaterea diabetului dar are rol în
creşterea secreţiei unui neuromediator - dopamină - cu rol în combaterea
depresiei. Tot pentru diabetici, un amestec de hrişcă cu iaurt (lăsat peste
noapte pentru fermentat) este extrem de eficace”, mai scriu cei de la
doctor.info.ro.
Hrişca este o
plantă cu multiple utilizări, iar viitorul va dezvălui noi valenţe. Din făina de hrişcă se poate face pâine, se fac prăjituri şi
biscuiţi. Mierea obţinută din florile de hrişcă este brună şi extrem de
parfumată.

Comments