Carne vs crudiţăţi
Să fi vegetarian este cel mai bun lucru care
mi s-a putut întâmpla în viaţă! Această declaraţie o veţi auzi de la orice
persoană care a renunţat la produsele de origine animală. Pe lângă faptul că cu
ajutorul vegetarismului veţi scăpa de boli, vă veţi simţi mult mai bine, mai
veseli, mai pozitivi şi mai plini de viaţa. Cu
adevărat interesant este faptul că veţi simţi cu adevărat gustul fructelor şi
al legumelor - gustul va fi mult mai intens.
Şi acum să ne familiarizăm cu termenii de
vegetarian, vegan şi raw vegan. Vegetarienii sunt acele persoane care consumă
orice tip de alimente în afară de carne, inclusiv peşte. Veganii sunt oamenii
care au renunţat la orice aliment de origine animală (ouă, lapte, carne, peşte,
miere), iar raw veganii sunt cei care mănăncă doar crudităţi.
Vreau să fac o listă scurtă a riscurilor la
care sunt supuşi carnivorii. Cred ca ar trebui să descriu asta într-un singur
articol, atâta rău face organismului uman, însă aici mă voi rezuma la doar câteva lucruri
dăunătoare. Carnea duce la apariţia
numeroaselor boli care pot afecta viaţa omului. Cercetările
realizate de instituții precum Colegiul Simmons și Universitatea Harvard au
demonstrat ştiinţific faptul că proteina de origine animală este toxică pentru
organismul uman.
Odată ce carnea este consumată va creşte
nivelul colesterolului şi a grăsimilor saturate, lucru care duce la înfundarea
vaselor de sânge. Iar de aici şi până la apariţia atacurilor, cerebrale, a
paraliziei, infarctelor, creşterea tensiunii arteriale, nu mai e decât un pas.
“90%
dintre produsele de origine animală putrezesc în intestinul gros. Iar
substanțele degajate în acest proces (cadaverină, histamină, etc.) irită
pereții intestinului gros și duc, în timp, la cancer de colon. (4). Constipația este una dintre cauzele
principale ale apariției cancerului. O golire corespunzătoare a
intestinului gros nu este posibilă în lipsa fibrelor. Iar carnea nu conține
fibre. De fel. Prin urmare, durata în care se evacuează materiile fecale este
de 8-16 ore în cazul vegetarienilor și de până la 120 de ore în cazul unor
consumatori de carne”, scriu cei de
la regasestearmonia.ro.
Carnea
epuizează energia corpului şi îi oferă oboseală şi boală în timp
nicidecum energie aşa cum cosideră unii. Amintiţi-vă cum vă simţiţi după ce aţi
consumat o porţie mare de cartofi prăjiţi şi murături - obosiţi, fără nici un
chef de muncă, iar dacă aţi putea să trageţi un pui de somn după ce aţi
terminat de mâncat ar fi numai bine, nu? Foarte greşit şi foarte nesănătos.
Cred că nu are
rost să mai insist acum la cât de rău fac alimentele de origine animală, deşi
mai sunt foarte multe lucruri de spus, lucruri care nu aduc deloc veşti bune.
Dar veştile bune
vin acum când începem să discutăm despre nişte lucruri drăgălaşe, vii şi care
fac foarte bine organismului nostru: legumele şi fructele.
Aşa cum circula
pe la noi prin popor expresia „să fi om e lucru mare”, tot aşa am putea inventa
şi expresia „să fi vegetarian e lucru mare”.
Voi enumera în
continuare câteva din beneficiile pe care le aduc organismului nostru produsele
vegetale.
În capul listei
aş pune faptul că te simţi mult mai bine, mai energic, mai vioi, cu chef de
viaţa, mai uşor, mai pozitiv s.a.
Apoi ce
ne interesează cel mai mult pe noi sunt bolile. Cu ajutorul unei diete
vegetariene, bazată pe fructe, legume şi fibre, este redus riscul de boli
pulmonare, producerea infarcturilor, a diabetului, cancerul şi multe alte boli.
Scăderea tensiunii arteriene şi îmbunătăţirea circulaţiei poate fi realizată
prin printr-o dietă vegetariană deoarece este natural săracă în grăsimi şi
sodiu.
Produsele alimentare pe bază de plante şi fructe proaspete sunt bogate în fibre,
îmbunătățesc digestiei și procesul de eliminare.
Ai o piele mai sănătoasă! Dietele bogate în
alimente pe bază de apă și de plante sunt o sursă bogată de antioxidanţi şi
vitamine, ideal pentru o piele mai sănătoasă în fiecare sezon.
La fel va creşte şi durata de viaţa. Poţi trăi
mult mai mult şi să te bucuri de viaţă alături de cei dragi şi să vezi cum îţi
cresc nepoţii, strănepoţii… Studiile
arată că: cu corpul în armonie și fără toxine dăunătoare, vegetarienii trăiesc
mai mult decât mâncătorii de carne.
Un lucru cu adevărat îngrozitor, şi ştiu de
puţină lume, reiese dintr-un studiu din care
reiese că: „atunci cand animalele
experimentează frică, adrenalina determină o eliberare de adrenalină, steroizi,
şi alţi hormoni de stres în sânge. Acestea sunt apoi ingerate de consumatorul de
carne, prezentând o serie de toxine care se pot acumula în sânge”.
Pe lângă toate acestea aş mai adăuga următoarele beneficii
ale unei diete vegetariene: menţinerea unei greutăţi sănătoase prin evitarea grăsimilor de origine
animală, stimularea sistemului imunitar, detoxifierea organismului, manifestarea a mai puţine boli de
piele şi scăderea riscului formării cheagurilor de sânge prin consumul de soia
care conţine izoflavone.

Comments